Gere Attila borai a termőhely sokoldalúságát adják vissza: komplexek,
gyümölcsösek, mediterrán jellegűek. A kortyokban mindig lehet érezni a jól beérett, erőtől
duzzadó szőlő fajtajellegét. Minden egyes tétel professzionális munka, a bornak van eleje,
közepe és vége, ugyanakkor kifejezésre jut a dűlő, a fajta és az évjárat. Ez a mindig,
mindenütt jelen lévő profizmus ugyanakkor nem nyomja el sem Villányt, sem a szenvedélyes
borászt.
A termékpiramis széles és magas, megismeréséhez komoly figyelemre van szükség. A
fehér és rozé Frici két gyöngyözőbor. A fehér inkább citrusos-vaníliás, a rozé cseresznyés-
szilvás, mindkettőnél szinte harapni lehet az aromákban gazdag buborékokat. Régi, bevált
darab az olaszrizling, ez az a kályha, ahonnan a tánc indul. A rozé hagyományosan egyszerre
telt és ropogós, és itt felhívom a figyelmet arra, hogy ez a kettősség csak nagyon ritkán
jelenik meg ilyen természetes módon, hiszen a mediterrán Villány nem igazán alkalmas az
élénk savak kézben tartására, de aki tud, az tud. A portugieser (kékoportó) előírásosan sima
ivású és vastag. Kedvet teremt a nagyobb alkotásokhoz.
Az Athus könnyed, gyümölcsös házasítás. A szólóban megjelenő merlot fajtabor a
maga játékosságával, finom tanninjával és fűszerességével a legendás Kopár felvezetése. A
borkóstolónak innentől már nagyon kell figyelnie, mert Gere Attila feladványokat fogalmaz
meg, és stílustanulmányokat bont ki. Mit tud a cabernet sauvignon ászok hordóban és
barrique-ban? Hogyan érezheti magát villányi földben Spanyolország (különösen a Villánnyal
rokon Rioja) legfontosabb fajtája, a tempranillo? Hogyan éleszthető újjá a régi idők helyi
fajtája, az egészen különleges járdovány? Mire képes a kékfrankos értő kezekben? Itt
jegyezzük meg, hogy a Soproni borvidéket gyökeresen megújító, osztrák Franz Weninger, aki
Istennek hála szokásba hozta az érett, majd almasavbontott kékfrankost, Gere Attila társa a
Gere-Weninger pincészetben és három évtizedes szellemi ikertestvére.
A sorban két csúcsbor következik, az Ördögárok dűlőből származó, intenzív és
robosztus, finoman csokoládés-kávés cabernet franc, valamint a borászat védjegyének
számító, bordeaux-i típusú, komplex házasítás, a Kopár Cuvée.
És ezt a szintet további csúcs-csúcsborok emelik tovább. A Solus a Kopár dűlőben
termett merlot-ból készül kisfahordós érleléssel. Aromagazdag, sűrű, egyszerre mellbe vágó
és felemelő bor. Külön figyelmet érdemel a 2015-ös Attila Cuvée, ami sűrített Villány: málna,
ribizli, meggy és finom mineralitás. A jelenleg kóstolható legmagasabban jegyzett tétel a
2011-es évjáratú Attila Cabernet Sauvignon, amelyben keleti fűszerek és hordós jegyek
simulnak össze a gerincet adó fekete bogyósok és erdei gyümölcsök kavalkádjával.
Tíz éve is elmúlt, hogy a mai 75 hektáros birtok kialakult, amin nem is szeretnének
változtatni.
Szállás. Gere Attila és családja magas színvonalú, wellness elemekkel kibővített
szállodai és gasztronómiai szolgáltatást fejlesztett a rendszerváltáskor induló kicsiny, de a
faluban még elsőként induló panzióból. Négycsillagos szállodájuk, a Crocus wellness
részlegében úszómedence, pezsgőfürdő, szauna, gőzfürdő, jégkút található, mint rendesen,
de különlegességként szőlőre és borra épülő vinoterápiás masszázsokat és kozmetikai
kezeléseket is kínálnak itt, felhasználva Gere Attila lánya, Andrea nevével fémjelzett, saját
szőlőmag alapanyagokból, Svájcban fejlesztett prémium kozmetikumokat is.
Borkóstolás. A Mandula Étterem személyzete magasan képzett, tökéletesen alkalmas
arra, hogy kalandvágyó és/vagy művelt borivó saját maga állítson össze egy kóstolósort.
Szervezetten tematikus borkóstolón fogadják a vendégeket.
Étkezés. Igazi gourmetkonyha sváb beütésekkel, Gere Attila boraira hangolva.