Agancsos Pincészet

Szerző: | 2023. június 07. | Fókusz, Pannon, Villányi borvidék | Címkék:

Több dolog is bizton állítható Kovács Zoltánról. Kedves és szorgalmas ember. A Pick
Szeged kézilabda csapatának legnagyobb nem-szegedi szurkolója. Kiváló vendéglátó. Csukott
szemmel bont orjára sertést. Igazi villányi mesterember. Mindezek mellett érdemes
hivatkozni néhány évvel ezelőtti kijelentésére, hogy „én maradi borász vagyok, az is
maradok”;. Kovács Zoltán azt kívánta ezzel hangsúlyozni, ami egyébként sugárzik belőle és
feleségéből, Éva asszonyból, hogy jól érzi magát azon az úton, amit élete párjával
megkezdtek. Éva sváb, Zoltán horvát gyökerekkel bír, „mindkettő összetartó nép”. Erről az
alapról indulva a családon belül tanulták meg a szakmát és a férj ezt megfejelte egy
szakiskolai borász végzettséggel, ami szinte bevett dolog Villányban a kisebb pincészeteknél.
A rendszerváltáskor kezdett egy pici birtokon, ma már nyolc hektár a terület és még
föl is vásárol. A termésének 70 százalékát otthon, a pincesoron, illetve az új építésű
panzióban adja el, és ide tudja be a borfesztiváli értékesítést is. 2006 óta dolgoznak az
Agancsos név és embléma alatt, jól eltalált, egyedi dizájnnal. A névválasztásnak két oka van:
egyrészt a szőlők egy része az Agancsos dűlőben van, másrészt Zoltán szenvedélyes vadász.
Ja, és Kovács Zoltán borászból is van néhány. De olyan, aki jó kedvvel, természetes
önazonossággal áll be sütni-főzni a vendégei mellé a panzió erre a célra épített külső
teraszára, aki leül falatozni, iszogatni a hozzá betérőkkel, nos, ilyen csak egy van.
Új tendencia, hogy korábban a boraik kétharmada rozé volt, most már 50 százalék alá
esett e borfajta részesedése. Olaszrizling, tramini, portugieser, kékfrankos, pinot noir,
cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot szőlőt művelnek. A fajtaborok mellett két
vörös cuvée készül. A Falka pinot noir, kékfrankos, sauvignon és franc, ez a pincészet
könnyedebb tétele. A két cabernet-ből összeálló Kánon már fajsúlyosabb, komplexebb,
dúsabb. A csúcsbor érdekes módon nem cuvée: a Capitalis nagy évjáratban születik és
válogatott cabernet franc alapanyagnak köszönheti rusztikusan bársonyos textúráját,
fűszeres aromáját.
Kovács Zoltánnál is tetten érhető a franc újrapozícionálása. Mint mindenütt a
borvidéken, nála is a fajta a reneszánszát éli. A Kánonban korábban a sauvignon játszotta a
főszerepet, 2014-től viszont 60% franc, 30% sauvignon, 10% merlot lett a részesedés.
Villányban nemrég megjelent az országos népszerűségnek örvendő Irsai Olivér, az
Agancsosnál természetesen Gida a neve. Van még törkölypálinka és borpárlat is.

<a href="https://elitbor.hu/szerzo/nqv-admin/" target="_self">Elitbor</a>

Elitbor

(bemutatkozó szöveg feltöltés alatt)

Legfrisebb bejegyzések

Nemzeti Értékek Könyvkiadó
Patikák és patikusok
Mi, svábok