Villányban két évtizede a termékpaletta szélesítése, a borturisták kiszolgálása végett
jöttek szokásba a fehér- és rozéborok, hiszen néhány évtizede itt mindenki kizárólag vörösben
utazott. A kisváros területén a rendszerváltáskor fél hektár fehérszőlő termett, és ez a terület mára
épp hogy megduplázódott. A villányiak a szomszédban, Kisharsányban, Nagyharsányban, Siklóson,
Szederkényben termesztenek fehéret ma is, de a fogyasztó kikövetelte a szélesebb
termékválasztékot.
Mi régebbiek jól emlékezhetünk, hogy a 90-es évek közepén indulók között Günzer Tamás
volt az első, aki a megszokottnál gazdagabb választékkal indult, és a kötelezőnek mondható komoly
vörösek közé beirdalt szép, izgalmas fehéreket, ragyogó rozékat, sőt Cabler néven még sillert is. Ez
utóbbi szentségtörésnek számított, aztán lekopott a minősítésről a törés. A mai választék széles is,
magas is: a könnyedebb és az érlelt fehérborok mellett szépen összerakott gyöngyözőborok is
sorjáznak; mindig van jól eltalált rozé, gyümölcsös kékoportó, szép kadarka és kékfrankos (a
fajtaborok kedvelőinek), valamint több jól eltalált házasítás (cuvée), katedrális méretű borépítmény.
Günzer Tamás úgy nyit a mindennapi borivók és a pályakezdő borisszák egyszerűbb igényei felé, hogy
közben komoly, fajsúlyos darabokat rak a tányérunk mellé. Egyszerre látja az üres poharat és a
gasztronómiai igényt. Egyszerre itat és gyönyörködtet.
Étkezés: A híres villányi pincesor évtizedek óta működő, nagyon jól bejáratott helye a Günzer
Borozó (Baross Gábor u. 79.). A búbos kemencés belső térben 36 vendég, a belső teraszon további 24
ülhet le. Általában itt lehet étkezni, de ha zsúfolt ház van, a borozó előtti négy tölgyfaasztal újabb 24
vendégnek teremt helyet. Hideg sváb tál vagy kemencés sült (például szalonnás fokhagymás nyúl) a
fő csapás irány, de előre egyeztetve többféle ételről tudnak gondoskodni a zsíroskenyértől a sajttálon
át a tartalmas fogásokig, legyen az sült csirke, liba, csülök, pörkölt vagy töltött káposzta.
Borkóstolás: A pincesori borozóban spontán módon is lehet rövidebb vagy hosszabb borsort
ízlelgetni, a személyzet tökéletesen érti a dolgát. Szervezetten, előre egyeztetve lehet kóstolósort
kérni, borkorcsolyákkal. Szintén előzetes egyeztetést igényel a modern, látványos pincészet
meglátogatása, ahol lehet kóstolni tartályból, hordóból, és természetesen palackból is. A pincészet
épületéhez ragasztva jött létre a 150 négyzetméteres, négy évszakos Grandior Borterasz, ahol 120
vendég kóstolhat, étkezhet, mulathat. Szakmai alapú mámorkereséskor a borsor összeállításában e
helyen két jó döntést hozhatsz: rábízod magad a vendéglátóra vagy alapos hozzáolvasással
elkészítesz magatoknak egy 8-10 tételes szortimentet.
Kiváló program az Ördögárok kalandtúra. A szüreti hangulathoz illő módon egy
személyszállításra kialakított, nyitott szőlészeti kocsin, borozgatván lehet körbe járni a villányi
szőlőhegy leglátványosabb részeit. Ennek csúcspontján érkezünk az Ördögárokba, mely a mikroklíma
és a domborzat adottságai, valamint az itt érintett csúcsborászok révén a környék legértékesebb
területe.
Szállás: a pincészettől 300 méterre, a Jammertál dűlő szőlőültetvényei között található a
borászat vendégháza. Itt hét vendéget tudnak elszállásolni, de rövidesen épülnek a szőlőhegyben a
további vendégházak.
Karácsonyi borexpo az Elitbor szervezésében
Szegeden a Római Rendezvényházban idén harmadszor rendezett portálunk sétálókóstolót. A februári és a júliusi rendezvényeink után december 9-én karácsonyi hangulatú borexpót tartottunk. Abban biztosak vagyunk, hogy mindenki megtalálta a számára legkedvesebb tételeket,...