Molnár és Fiai Pincészet

Molnár és Fiai Pincészet

Egerből Gyöngyösre tartva az az érzése az embernek, hogy a bor országában járunk. Az Alföld felé és a másik irányban, a Mátra vonulataira felfutva hatalmas kiterjedésű szőlőtáblák követik egymást. Ilyenkor döbben rá az ember, hogy mit is jelent az ismert tény, hogy a...
Hány meszely egy icce?

Hány meszely egy icce?

A múltban a bor összemérhető mennyiségének meghatározására igen sokféle, többnyire régiónként változó mérték szolgált. A szabályokat helyileg és országosan is igyekeztek egyértelművé tenni, de gyakoriak voltak az „átszámításból” származó problémák: erre megy vissza a...
Kistücsök

Kistücsök

A jó szerzők egész életükben ugyanazt mondják, csak másképp. Olvassunk Pilinszkyt vagy Dosztojevszkíjt, Berzsenyit vagy Boris Viant, a szöveg hajója alatt mindig ugyanaz a moralitás hullámzik. A jó építész, borász, kertész vagy chef a saját mély és elkötelezett...
A csók a fától

A csók a fától

A száraz szakmai megközelítés szerint a hordó a bor tárolására, érlelésére és szállítására szolgáló zárt, hengeres, domború-dongás faedény. Hordóban, ráadásul boroshordóban újabban tárolnak kézműves sört, és néhány száz éve párlatokat is. Így aztán célszerű globális...
Extraneus

Extraneus

A fogalom végig kíséri az Árpád-kortól a 19. század végéig a szőlőbirtokosságot. Extraneus az a helyi (faluban élő) birtokostól megkülönbözetett birtokos, aki máshol lakik, a középkorban jellemzően városi polgár. Mi természetesen csak a szőlősgazdákra használjuk a...