Villányban a borászok hagyományosan a fajtaválaszték kiszélesítése érdekében
készítenek egy-két fehérbort, hiszen itt mindenki a nagy vöröset keresi. Ehhez képest Bock József az
évek óta meglévő hárslevelű és a mellette felnövő olaszrizling mellett hamar figyelni kezdett a
chardonnay-ra, amiből barrique változat is készül. Sőt megjelent a rajnai rizling, a muscat ottonel, a
sauvignon blanc és a cserszegi fűszeres is. Hét fehér fajta nyolc változatban – ez egy balatonfüredi
vagy kunsági borásztól is szép teljesítmény lenne (nem mindig elérhető minden fajta).
De itt erre épül a választék sok kiváló darabja. A lazac színű rozé házasítás és a pikáns rozé
gyöngyöző, a Fanni vezet át a vörösborokhoz. Jobb évjáratokban a különböző fajtákból,
válogatásokból és cuvée-kből általában 13-15 féle termék készül. Így csak a palackban elérhető,
vásárolható és kóstolható tételek száma 36. Szerencsés és figyelmes kóstoló az egyszerűbb
portugiesertől a Magnificóig lépésről lépésre járhatja be a villányi vörös mélységeit és magaslatait. Az
íz kép egyre szélesedik, fajták, dűlők, évjáratok hangsúlyai jelennek meg borról borra.
Érdemes megfigyelni, hogyan építkezik a termékpiramis! A RedY kontra portugieser vitát
Bock döntetlenre adja (néha otthon is jó az iksz): készít fiatalos RedY-t és érlelt portugiesert is. Aztán
szép sorban odateszi a fajta alapborokat: kékfrankos, kadarka, merlot, a két cabernet, no meg egy
kadarka siller, hogy ne szomorkodjon a rozé. Azután ezeknek a fajtáknak többféle szelekciója,
házasítása és érlelési módja jelenik meg egyre koncentráltabban, egyre nagyobb erővel.
A kilencvenes években a bordeaux-i stílusú Bock Cuvée számított csúcsbornak, amit ma is a
pincészet zászlósborának nevez a borász. Azóta azonban megszületett az Ördögárok szőlőire épített,
aromagazdag Libra, a dohányos-csokoládés, nagy íz mélységű Capella, és a legjobb merlot-k legszebb
tulajdonságait hordozó, túláradó Magnifico. Igaz, utóbbiak csak ritka nagy évjáratokban születnek,
míg a Bock Cuvée lehetőség szerint minden évben kijön.
A nagy házasítások mellett a borszakírók részéről kevesebb figyelem jut a fajtaboroknak.
Holott például a merlot három évtizede önálló szerepet is kap, s az aktuális sorban a birtokbor
mellett megjelenik az Ördögárok dűlőből származó, hozamkorlátozott, koncentrált válogatás. De ott
van a három gyönyörű stílustanulmány a kékfrankos válogatás, a pinot noir válogatás és a syrah
képében, ugyanakkor külön figyelmet érdemel, hogy a Franciaországban és Argentínában honos
malbec szőlőből is készült selymesen krémes, meggyes tónusú bor.
Hogy milyen a Bock-bor? Amilyen Bock József maga: életerős, színes, villányi.
Étkezés: Az Óbor Étteremben a Bock-borok gazdagságával versenyre kelő fogások várják a
vendégeket: például töltött káposzta, vadpörkölt, argentin steak, no meg vegetáriánus étkek.
Borkóstolás: A vendég 4-6-10 tételes kóstolót kérhet összesen 14-féle variációban. Mivel a
kóstolótétel 0,5 dl (tehát bőséges), az egyedülálló ajánlatot érdemes úgy összeállítani, hogy egy pár
kétféle sort kér, és gondosan belenyalint egyik a másikéba.
Szállás: Borkultúra, wellness és gasztronómia szimbiózisát kínálja a négycsillagos Hotel
Ermitage fiataloknak, középkorúaknak, kisgyermekeseknek, nagyszülőknek, mindenkinek. Ami engem
illet, többször húzódtam meg itt írni, minden adott a szemlélődéshez.
És persze a kóstoláshoz is.
Karácsonyi borexpo az Elitbor szervezésében
Szegeden a Római Rendezvényházban idén harmadszor rendezett portálunk sétálókóstolót. A februári és a júliusi rendezvényeink után december 9-én karácsonyi hangulatú borexpót tartottunk. Abban biztosak vagyunk, hogy mindenki megtalálta a számára legkedvesebb tételeket,...