Braun-Bősz Pince

Szerző: | 2023. június 07. | Kezdőlap, Pannon, Tolnai borvidék | Címkék:

Borok. Ha nem mondanák, akkor is tudható lenne, hogy Braunék számára nagyon fontos a
tradíció. Ha sétára kelünk a gyönyörűen felújított, gondosan karban tartott, egységes stílusú,
hangulatos györkönyi pincefaluban, megakad a tekintetünk a Wein&Speiz Fogadón, ahol a házigazdák
a kezdetektől igyekeztek bemutatni a hagyományos ízeket, ételeket.
Braun Zoltán a 2000-es évek elején az édesapja mellett tanulta meg a borkészítés fortélyait,
majd a sikereken felbuzdulva feleségével, Bősz Helgával átvették a család egyik pincéjét, amit kis
borászattá, borkóstoló présházzá alakítottak át. A fejlődés egyik állomása volt a fogadó, amihez
panziót is kialakítottak, majd a hordóérlelő és kóstoló pincét építettek, mely önmagukban is
érdekesek, építészeti élményt jelentenek. A szőlőterület is szépen növekszik, ahol már besegít az
újabb nemzedék, a nagyobbik fiú, Benedek a traktoros munkák elvégzésével. Így már minden adott
lett a minőségi borturizmushoz, aminek természetesen a jó bor az alapja.
Már 2010-ben érmeket hoztak el a helyi borversenyről, de az országos ismertséget 2015-ben
érték el azzal, hogy a pincefalvak borversenyének legjobb vörös bora lett a 2012-es cabernet franc
boruk. Nem eléggé köztudott, hogy az ország legnagyobb borversenye a magyarországi németeké,
ahol a Braun-Bősz borok a villányi, szekszárdi csúcsborászok termékei mellett végeztek-végeznek.
Chardonnay gyöngyözőbor a nyitány, ha épp megmarad, mert nagyon népszerű a könnyed,
illatos Irsai mellett. Különleges a magas cukorfokkal szüretelt, olaszrizling, rajnai rizling és
rizlingszilváni házasításából született bor, amelyben a három fajta erényeit egy kis visszamaradt cukor
lengi körbe. Kisebbik lányuk után Lizling nevet kapta ez a cuvée. Friss kékfrankos rozé teremt kedvet
a vörösökhöz, de itt érdemes megállni egy szóra. A pincénél ugyanis dicséretes módon különös
figyelmet fordítanak a kékfrankosra, ami azért is fontos, mert a fajta nem kapja meg a kellő
tiszteletet. Fogyasztói és borász körökben is érzékelhető a távolságtartás, holott a kékfrankost
nyugodtan nevezhetjük nem csak sokoldalúnak, hanem hungarikumnak is. Nos, Braun Zoltánék igen
helyesen még országos, összehasonlító fajtakóstolókat is szerveznek, és éltetik ezt a csodákra képes
szőlőfajtát.
Elgondolkodtató felismerést osztanak meg velünk a merlot-val kapcsolatosan. Állítják, hogy a
fajtának van egy kakasnyalókás íz jegye, s annyira hisznek ebben, hogy a bor címkéjén is a régi falusi
búcsúk emblematikus nyalókája jelenik meg. Egyrészt igazuk van, másrészt teljesen jó ötlet a
gyerekkor ízeire, aromáira hivatkozni, mert ezek örökre bevésődnek az emlékezetbe. Mondhatják,
hogy bizonyos olaszrizling rezeda illatú, de ki szagol gyakran rezedát? Ha viszont a medvecukrot
említik, mindenkinek beugrik a bocskorszíj, bár az alapanyag ánizsolaj már kevéssé.
Nos, a kakasnyalóka telitalálat, ami arra is utal, hogy a Braun-Bősz konyhán igen tudatosan
elemzik az ízeket és az aromákat. Ami a további vörösborokat illeti: van egy kellemesen lekerekedett,
hosszú hordós érlelést kapott cabernet franc 2018-ból és egy izgalmasra komponált cuvée, a Trullio
Tullius 2016-ból. Ez utóbbi a cabernet franc, a cabernet sauvignon és a kékfrankos házasítása, mely
32 hónapig pihent, formálódott hordóban. Likőrös, szép savú bor.
Amiről most (2021 őszén) beszámolunk, az egy állapot. A későbbiekben biztosan születnek
még másfajta borok is. Mindenesetre a fogadó nem csak azzal emelkedik ki, hogy a pincefalu egyik
magaslati pontján van, hanem az igényességével is.
Borkóstolás. Bejelentkező vendégeknek, asztaltársaságoknak szívesen állítanak össze
kóstolót vagy borvacsorát, de elébe mennek a kívánságoknak, mert számos, kreatív megközelítésű,
alkalmi programot szerveznek, mint például a BorCsók-i, Pincehegyi Karnevál, Kemencés borok,
Nyitnikékfrankos, Bor To Be Wild, Hal O Wine, Kisgömböc túra, SVÁBTÁLentum, Lidércnyomás
bortúra, Szilveszeteri Kolbászolás ( és akkor nem beszéltünk még a települési programokról) és
ezekről jó időben értesülhetünk a honlapjukról. Nagyobb csoportjaik során már Döme fiúk is szépen
helytáll a kínálásban, ismerkedik a borászattal, borokkal, vendégekkel.
Vendéglátás. Zseniális ételválaszték azoknak a jutalma, akik betérnek a Wein&Speiz
Fogadóba. Különösen a sváb ízek kedvelőinek lehet örömére a választék, mert a hidegtálak, a levesek,
a sültek és a desszertek Oma a szakácsuk nagymamája után „Koch Rozi stílusában” születtek,
mindamellett a borral készült ételek teszik egyedivé kínálatukat..

Szállás. A vendégnek nem kell messzire mennie szállásért. A portán összesen 12 minőségi
szoba áll rendelkezésre. A házigazdák arra is gondoltak, hogy lehessen kemencében is sütni-főzni,
szőlő lugas alatt közös térben iszogatni, de csendben megbújni is.

<a href="https://elitbor.hu/szerzo/nqv-admin/" target="_self">Elitbor</a>

Elitbor

(bemutatkozó szöveg feltöltés alatt)

Legfrisebb bejegyzések

Meggypiros mezben
Mi, svábok
Patikák és patikusok