Bogáromi Borbirtok

Szerző: | 2023. június 07. | Balaton, Balatonboglári borvidék, Kezdőlap | Címkék:

Birtok. A lágy somogyi tájba ékelődik Kötcse Siófoktól és Fonyódtól közel azonos
távolságra, a Balatontól 9 kilométerre. A hagyományos szőlőtermesztő település
érdekessége, hogy a 18-19. században tizenkét kúriában éltek zömében szőlőbirtokos
kisnemesek. Somogy vármegye az egyetlen a sorban, amelynek címerében szőlőfürtöt tartó
kar látható, ami a térség kiterjedt és fejlett borkultúrájára emlékeztet. Ezt a hagyományt
erősítették a 18. században betelepített németajkúak, akik Kötcsén is jó színvonalon bántak
ezzel a kultúrnövénnyel.
Kötcse ékköve a Bogáromi Borbirtok, amely 2020-ig Fáncsi-hegyi Pinceként
működött. A névváltoztatást az indokolta, hogy az amúgy is magas kvalitást megcélzó, igen
jól eltalált ivóborokat készítő pincészet tovább akart lépni, a prémium szintre. Az igényesen
kialakított pince a festői Fáncsi-hegy lankás oldalán helyezkedik el.  A birtokközpont
kimondottan borturizmusra, a borok gasztronómiai élvezetére jött létre, ezzel együtt a piac
egyéb szegmenseiben is jelen vannak. Miután palackozott boraik is sikereket értek el,
megjelentek borfesztiválokon, ahol újabb pozitív visszaigazolásokat kaptak.
Induláskor kiemelendő tételük a királyleányka szőlőből készült, enyhén fűszeres,
kicsit kesernyés, finom savakkal rendelkező gyöngyözőboruk volt, amit sokan kerestek. A
Hajnalpír nevű, málnás-szamócás rozéjuk is népszerű volt; valamint a zöldvelteliniből készült
Zöldbor, amely magas savtartalommal és alacsony alkohol szinttel, széndioxiddal dúsítva
igazi üdítőitalként szolgálta a nagyérdeműt. A pincészet a halakhoz friss semillont ajánlott.
Ínyenceknek pedig ott volt a szürkebarátból készült, savgerinces pink boruk.
A mai szortiment az induló választékhoz képest több tétellel bővült. A klasszikus
olaszrizling, a kifinomult ízlésvilághoz simuló rajnai rizling, a jó kezekben mindig elegáns
chardonnay, valamint a finoman parfümös Irsai Olivér megmutatja a folyamatos útkeresést,
és a fejlődést is. Mellettük merlot, kékfrankos, cabernet sauvignon, pinot noir (évjáratonként
kétféle rozét készítenek) jelent meg a palettán. Többségük nagyon jól illik a balatoni
halakhoz.
A jó ivású, gyümölcsös, finom savszerkezetű reduktív borok jelentik a fő csapás irányt.
Egyelőre egy fajta vörösboruk kapott fahordós érlelést, egy 2019-es évjáratú merlot, amit
nemrég vezettek be a piacra.
A szőlőültetvények a Dél-Balatonon, a Balatonboglári borvidéken, Szólád és Kötcse
határában zöldellnek 45 hektáron.
Vendéglátás. A borteraszon kétszáz, a kóstolóteremben ötven vendég számára
tudnak megteríteni. Az ételekről előzetesen kell egyeztetni. A pincészet gyakran fogad
csoportokat, csapatépítő tréningeket, legény- és leánybúcsúztató társaságokat a természet
ölelésében.
Borkóstolás. A programra érkező vendégek a borász körbevezetésével
megismerkedhetnek a technológiával és a birtok történetével. A kóstolóhoz négyféle

csomagot állítottak össze, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. Nyolc fő a minimum
létszám.
Szállás. Jelenleg 18 vendéget tudnak elszállásolni. A gyönyörű környezetben lévő,
minden igényt kielégítő szálláshelyen a kívül-belül szép borokon kívül a nyugalomra vágyók
és az aktív turizmus hívei is megtalálhatják számításaikat. Jacuzzi, szauna és tűzrakóhely is
várja a vendégeket.

<a href="https://elitbor.hu/szerzo/nqv-admin/" target="_self">Elitbor</a>

Elitbor

(bemutatkozó szöveg feltöltés alatt)

Legfrisebb bejegyzések

Patikák és patikusok
Ópusztaszer hazavár
Mi, svábok