Törley Pezsgőmanufaktúra

Szerző: | 2023. június 09. | Etyek-Budai borvidék, Felső-Pannon | Címkék:

A hungarikum Törley Pezsgő nekünk, magyaroknak egyet jelent „A” pezsgővel. A cég
közel másfél évszázados története, az ország szinte minden élelmiszerboltjában töretlenül
tartó, folyamatos piaci jelenléte és piacvezető pozíciója a köznyelvben gyakorlatilag a pezsgő
szó szinonimájává emelte a Törleyt. A pezsgőmanufaktúra históriája összefort a csantavéri
(délvidéki) Törley József és champagne-i pezsgőt készítő társa, majd vetélytársa, Louis
François budafoki szerepvállalásával. Az 1858-ban Szabadkán született Törley franciaországi
tanulmányok és első (reimsi) gyáralapítása után 1882-ben alapította világhírűvé lett
pezsgőgyárát, mivel a Promontorhoz közeli Etyeken kiváló minőségű pezsgő alapbor
készítéséhez alkalmas szőlő területet talált. Louis François lett a pezsgőmester, majd
megérkezett mellé testvére, Cézar François is.
Louis François, mint társtulajdonos, kevesellte a cégből való részesedést, ezért 1886-
ban kivált a Törleyből, s a szomszédos telken létrehozták testvérével, Cézarral Franczia
Pezsgőgyár néven a Törley legnagyobb konkurenciáját.
A két gyár ugyanazzal a technológiával dolgozott, tradicionális pezsgőt készítettek. A
Törley termékek hamar meghódították az uralkodó osztályok asztalait, az 1896-os
millenniumi kiállítás sikere után pedig Törley József elnyerte a Császári és Királyi Udvari
Szállító címet. A századforduló körül elérték az évi 1 millió palackot, míg 1910-re már évi 2
millió palack gyártását végezték, melyet Franciaországba, majd a világ számos országába
exportáltak. Mivel pezsgőiket 3-6 évig érlelték, ez azt is jelentette, hogy budafoki pincéikben
8-10 millió palack érlelődött. Eközben François gyárának termelési csúcsa évi 800 000 palack
volt, ebből nagyobb mennyiség Nyugat-Európa számos országába és tengerentúlra is
eljutott. Pezsgőik több tucat rangos hazai és külföldi borversenyen kaptak elismerést.
Alapboraikat az ország minden pontjáról hozták, még Erdélyből is, amelyből például
Transylvania sec nevű pezsgőjük is készült. Törley József a meghatározó Etyeken kívül a
kárpátaljai Mezőkaszonyból is hozott alapbort, ennek köszönhetik mai testvértelepülési
kapcsolatukat Budafokkal.
A folyamatosság és konkurenciaharc 1944-ig tartott. Ekkor a csepeli
szőnyegbombázás teljesen elpusztította a François család üzemét, melyet 1949-ben
felszámoltak. A Törley Pezsgőgyár a legkritikusabb időszakban 4 fős személyzetre esett
vissza, de a megszűnés elkerülte. Bár a háború után úri passziónak minősült a
pezsgőfogyasztás, s a cég üzemeltetését ide-oda tologatták, a Magyar Állami Pincegazdaság
égisze alatt konszolidálódott a helyzete, végül a Hungarovin szárnyai alatt folytatódott a
munka. Mai szemmel akár rácsodálkozhatunk, hogy a Törley márkanevet nem szüntették
meg.
A Hungarovin óriási kapacitással dolgozott, Etyeken ezer hektáros ültetvénnyel
rendelkeztek, 30 millió palack pezsgőt és 50 millió palack bort tudtak előállítani, 400 000
hektoliteres tárolókapacitásukkal, 3000 fős dolgozói létszámmal. A gyár exportja főleg a
Szovjetunióba és az NDK-ba jutott, ugyanakkor már a 80-as években meghódították a tőkés
világ piacát is, Ausztria, az akkori Nyugat- Németország is a Törley felvevő piacához tartozott.

Erre az időszakra datálható, hogy a Hungaria Grande Cuvée Brut pezsgőjük a kanadai Quebec
legkedveltebb pezsgőjévé vált, és ezt a pozíciót fent tartja a mai napig.
1982-ben, a Törley alapításának 100. évfordulóján fontos döntés született.
Újraindították a François márkanevet, feltámasztva ezzel Törley József egykori üzlettársának,
majd telekszomszédi konkurensének tradicionális pezsgőit. A Törleynél az állami
évtizedekben főként tartályos pezsgőgyártás folyt, a François márka elindulása pedig újjá
élesztette a hazai pezsgőkínálatban a champagne-i eljárással készült pezsgők kultúráját.
Ebben az időszakban palackban erjesztett pezsgőket (transvasée) a Hungaria
pezsgőpincészetben készítettek. A rendszerváltás éveihez érve a Törley gyár őrizte
piacvezető helyzetét, s a Hungarovin állami nagyvállalatának megszűnésével az új tulajdonosi
kör egy komoly tradíciókkal, széles termékválasztékkal működő vállalat modern fejlesztésébe
tudott belekezdeni. A hazai viszonyok között megközelítőleg 100%-os ismertséggel
rendelkező Törley a piacgazdaság viszonyai között tovább tudta bővíteni portfólióját. A
cégcsoport pezsgő- és bormárkái közé tartoznak a Törley, a Hungaria, a François, a BB, a
Szent István Korona és a György Villa.

<a href="https://elitbor.hu/szerzo/nqv-admin/" target="_self">Elitbor</a>

Elitbor

(bemutatkozó szöveg feltöltés alatt)

Legfrisebb bejegyzések

Patikák és patikusok
Mi, svábok
A nagy borkönyv