Hangyál Balázs Pincészete

Szerző: | 2023. június 08. | Felső-Pannon, Pannonhalmi borvidék | Címkék:

„Engem az életérzés vitt a szőlők közé. Mindig itt éltünk Nyúlon, tulajdonképpen a
bor közelében, de a családunk nem ezzel foglalkozott. Ugyanakkor már kicsi koromban
magával ragadott, hogy az öregek a hegyen mindig ráértek velünk foglalkozni. Sohasem
itattak, sohasem erőltették, hogy megragadjuk a kapát, egyszerűen volt idejük foglalkozni
velünk. Például mindig kaphattunk zsíros kenyeret. Bölcs emberek voltak. Később értettem
meg, hogy ezek az öregek nem gyorsították az életüket, hanem megélték. Az év kilenc
hónapját fent töltötték a présházban és a szőlőben. Dolgoztak és boroztak. Szépen éltek” –
mondja motivációiról Hangyál Balázs, aki 2000 óta készít borokat.
Feleségével Gyöngyösön végeztek a főiskolán. A klasszikus fölállás szerint a férj
szőlész-borász, a feleség növényvédő. „Pincészetünk egésze a családról szól. Nagyon
szeretjük a bor szerepét az életünkben. Olyan dolgokat hozott elő belőlünk, amit más nem
idézett volna elő. A legfontosabb dolog számunkra szeretetben élni a családdal, a szőlővel és
a borral, ennél többre nincs szükség. Új generációként jelentünk meg a Pannonhalmi
borvidéken. Nagyon sok mindent szeretnénk megmutatni borainkkal, a szőlő művelésével az
embereknek, amivel a legjobban tudjuk szolgálni a borvidéket. A pincészethez érkező
vendégeknek pedig élményt szeretnénk adni.
10 hektáron gazdálkodnak. Hangyál Balázs kitartóan kutatja az apátsági szőlészet-
borászat múltját. Azt mondja, a bencések tudatosan készítették a házasításaikat: egyik bor
adja az illatot, a másik zamatot, a harmadik a testet, és így tovább Ott van a Jázmin Cuvée,
ami tramini, Irsai Olivér és cserszegi fűszeres házasítása, szájban a trópusi gyümölcsök
összefonódása. A bencésektől van az az ötlet is, hogy az olaszrizlinget ötször szüreteli
kéthetenként, hogy az illat, aroma, sav, extrakt és zamat harmóniája tökéletes legyen.
A termékpiramis kétszintű: a borvidékre jellemző fajták és házasításaik alkotják a
classic termékcsaládot, a csúcson jelenleg két 2015-ös hordó- és dűlőválogatott bor van. A
chardonnay-t krémes test, kifinomult elegancia jellemzi, a pinot blanc-t csonthéjasok illata és
markáns szerkezet.
Boraikat boltíves pincében érlelik, amely XVII. századi tervek alapján épült fel. A
borkóstoló után kényelmes körülmények között a pince előtti térben fogyaszthatják el a
kiválasztott borokat a vendégek. Számos étteremben találhatóak meg a termékeik a
Dunántúlon. Annál sokkal jobbak, hogy csak a fél ország ismerje meg lendületes, tiszta ízű,
tartalmas és zamatos boraikat. Így aztán el kell menni Nyúlra.

<a href="https://elitbor.hu/szerzo/nqv-admin/" target="_self">Elitbor</a>

Elitbor

(bemutatkozó szöveg feltöltés alatt)

Legfrisebb bejegyzések

Patikák és patikusok
A nagy borkönyv
Mi, svábok