Szivek Pincészet

Szerző: | 2023. június 09. | Felső-Pannon, Neszmélyi borvidék | Címkék:

Három férfi, apa és két fia alkotja példamutató, sőt irigylésre méltó harmóniában a
kesztölci Szivek Pincét. Mindhárman büszkék arra, hogy kesztölcinek vallhatják magukat.
Hangsúlyozzák, hogy a település első okleveles említése 1075-ből is a szőlőről szól: a
garamszentbenedeki apátságnak I. Géza adományozott 7 szőlőt és 5 vincellért 2 eke föld
mellett. Büszkék arra is, hogy a falujukhoz tartozó Klastrompuszta adott otthont az egyetlen
magyar alapítású szerzetesrendnek, a pálosnak. Jó szívvel említik, hogy a pilisi sziklákra
nézőn 340 méter magasságban is zöldellnek szőlőik.
A jó szív itt többet jelent a megszokottól, mivel a borászat logója, ami ott lóg
mindhármuk nyakában, hármójuk összefonódó szívét jelképezi. Hogy milyen emberek?
Természetesek, természet közeliek, szorgalmasak, tanulni vágyók. „Meszes, löszös talaj az
uralkodó, ami játékos savakat, eleganciát biztosít a boroknak. A szőlőt tiszteljük, a
hagyományokat ápolva, odaadással szolgáljuk. Persze útkeresők is vagyunk: meg szeretnénk
mutatni a legjobb tudásunk szerinti műveléssel és a feldolgozással a termőhely
komplexitását” – mondja Szivek Péter, aki azt is szívesen hangoztatja, hogy Kesztölc a
borvidék fűszere. Bátyjával, Györggyel műszaki pályán indultak el, mert szőlész-borász
édesapjuk, Szivek Gyula úgy érezte, nem kedvez a kor a földművelőnek. Aztán a fiúkat
visszahúzta a szőlősorok közé, a hordók mellé az ősi rend. Kesztölcön 2700 lakosra 300
borospince jut, és mindegyikben ott van a mágnes.
„Traktorhoz, géphez, szántóföldhöz értettünk, a bor meg állandóan megszólított
bennünket” – fogalmaz Péter, akiről szó szerint árad a föld, a természet, a növények
szeretete, de mint megtudjuk, a húsételt, a tejterméket, a tojást, sőt a takarmány nagy
részét is maguk állítják elő. Az ősi portán a szülőkkel Péterék élnek, az udvaruk olyan, mint
egy major terménytárolóval, gépbeállóval, javítóműhellyel.
18 hektárt művelnek vegyszeres beavatkozás nélkül. Értik és érzik a sorrendet: bio,
organikus, majd biodinamikus termesztés, de a lényeg, hogy „mindent az adott környezetből
kell adni.” A filoxéravész előtt kadarka és hárslevelű uralkodott a Pilis alatt, azután jöttek az
újak és a világfajták. A borvidéken, így náluk is jól érzi magát a cserszegi fűszeres, a
rizlingszilváni, a pinot gris, a szürkebarát, a chardonnay, a zöld veltelini, a zweigelt és a
merlot. Szivekék kiváló borokat készítenek, így például nagyon jó ivású a feszes Pilis Cuvée,
egyenesen üdítő a zweigelt rozé, de fő műfajuknak a zöld veltelinit kell tekinteni. Ez az
osztrák fajta, ami világhódító útra indult néhány éve, aromáiban a rajnai rizlingnél
visszafogottabb, életerős savainak köszönhetően jól érlelhető, és fajtajelleges, fehér borsos
fűszeressége mellett alapvetően gyümölcsös, almás és körtés. Nos, Szivekéknél ez a fajta
nagyon a helyén van.
Mint általában minden.

<a href="https://elitbor.hu/szerzo/nqv-admin/" target="_self">Elitbor</a>

Elitbor

(bemutatkozó szöveg feltöltés alatt)

Legfrisebb bejegyzések

Meggypiros mezben
A nagy borkönyv
Patikák és patikusok