A hegymagasi Nyári Pince egyszerre híres karakteres reduktív borairól és szépen érlelt
hordós tételeiről. Önálló úton járó, belülről vezérelt, szikár mesterember a gazda. A róla,
illetve leginkább a borairól szóló írások ritkán említik, hogy Nyári Ödön egészen 2020-ig
gyakorló pékként élve építette ki ezt a messze földön híres borászatot. A pékség Pomázon
volt, két és félóra útra a pincétől. De nem csak ez, hanem a pince építése közben beomló
bazaltos-homokos talaj is feladta a leckét. Kétszáz teherautónyi anyagot kellett innen
elszállítani, de így szép lugasos terasz és a tervezett egy szint helyett kettő lett a jutalom.
„A tizenkilencedik században épült présházat édesapám vette meg 1978-ban. Ez a
terület a Szent György-hegy déli oldalán helyezkedik el, és máig a pincészet központját
jelenti” – mutat vissza a múltba Nyári Ödön.
A lendületet a rendszerváltás hozta meg. 1994-ben kezdték meg a ház és a pince
felújítását. Ekkor épült meg a korszerű technológiával ellátott feldolgozó és erjesztő tér,
illetve ekkor kezdték el a minőségi borok készítését. Eleinte mindössze három fajtával
foglalkoztak: olaszrizlinggel, chardonnay-vel és szürkebaráttal. A kezdetekkor rá voltak
szorulva a szőlő felvásárlására, majd a 2002-2003-as telepítések révén, azok termőre
fordulásával sikerült saját termésből készíteni boraikat.
2001-ben épült meg a palackozó rész, majd 2008-ra elkészült az ászok tér is. A
pincében helyt kapott egy bortrezor és egy 70 főt befogadó kóstoló helység is, jó időben
pedig a lugasos teraszról lehet gyönyörködni a pazar kilátásban.
Jelenleg 8,5 hektáron gazdálkodnak, a területek mind Szent György-hegyen, a déli,
nyugati illetve keleti lejtőkön találhatóak. A fajtakínálat is bővült: ma már cserszegi fűszeres,
rajnai rizling, kéknyelű és hárslevelű is szerepel a repertoárban. Boraiban az ásványosság és a
gyümölcsösség egyszerre van jelen, így tételei izgalmasan komplexek. Többen úgy gondolják,
hogy a kevésbé ismert kéknyelűvel kapcsolatosan az útkeresést, tájékozódást Nyári Ödön
boránál kell elkezdeni. Mások szerint viszont a hárslevelű nagymestere ő, aki ezt a tokaji
fajtát új, összetett formában mutatja meg. Tény, a hárslevelű itt egészen új jegyekkel bűvöli
el a fogyasztót, mert egyszerre fűszeres és krémes a bor. A sort folytatva egy harmadik
szakmai bíráló ugyanakkor azt írta, hogy Nyári Ödöné az igazi cserszegi, ami már csak azért is
nagy elismerés, mert a kunsági és a mátrai cserszegi fűszeresekkel nagyon nehéz versenyre
kelni. Mi magunk nem is tudunk vitatkozni, de azért hozzátesszük, hogy nekünk az olaszrizling is nagyon tetszik a maga finom ásványosságával, grépfrútos jegyeivel, férfias kesernyéjével.
Egészen sok tehát az érv a látogatásra.
Nyári Ödön boldog ember: édesapjától és nagyapjától vette át a borászati tudást,
2007-től kertészmérnök lányával, majd vejével együtt készíti szebbnél szebb borait.
Vendéglátás, borkóstolás: május 1. és szeptember 31. között minden délután sok
szeretettel várják a borozni vágyókat. Előzetes bejelentkezés után 8 főtől borkóstolókat is
tartanak, akár a nyitva tartástól eltérő időpontban is. Ha társasággal vagy csoportosan
szeretnének eljönni a borturisták, akkor javasoljuk, hogy mindenképpen beszéljenek
Nyárékkkal előtte telefonon vagy e-mailben, különösen akkor, ha vacsorázni is szeretnének.
Szállás: Nyáriék szívesen adnak tanácsot arra, hol érdemes megszállni.
Karácsonyi borexpo az Elitbor szervezésében
Szegeden a Római Rendezvényházban idén harmadszor rendezett portálunk sétálókóstolót. A februári és a júliusi rendezvényeink után december 9-én karácsonyi hangulatú borexpót tartottunk. Abban biztosak vagyunk, hogy mindenki megtalálta a számára legkedvesebb tételeket,...