Fehérvári Borbirtok

Szerző: | 2023. június 08. | Balaton, Nagy-Somlói borvidék | Címkék:

A Nagy-Somlói borvidék Magyarország legkisebb történelmi borvidéke,
félúton a Balaton és Sopron között. Olyan, akár egy kapocs: egyszerre a benne
élő emberek és a környező területek esszenciája.
A somlói talaj sokrétűsége, melyet bazalttufa, pannon homok, törmelékes
lösz és barna erdőtalaj izgalmas egyvelege alkot, az itt termett borok
komplexitásában is visszaköszön – a somlai még sokadik alkalommal is tud újat
nyújtani.
A Fehérvári Borbirtok a tradicionális nagy-somlói borászatok közé
tartozik. A család és a hegy kapcsolatának első írásos említése 1545-re nyúlik
vissza, onnantól a családnak mindig volt szőlője, a 19. és 20. században pedig a
família vállalkozó szellemű férfitagjai a nagyvilágban gyűjtöttek tapasztalatot a
szőlőtermesztésről, borkészítésről. A múlt század húszas éveiben a budafoki
Magyar Királyi Pincészetben pallérozódó id. Fehérvári Károly szülőfalujába
visszatérve egyik első borával országos versenyen különdíjat nyert. A Fehérvári
szőlőkben folyó magas szintű szakmai munka folytonosságának bizonyságaként
hét évtizeddel később fia, Fehérvári Károly – a Somlói Borrend örökös
tiszteletbeli nagymestere, Somlókutató történelem szakos tanár, aki kutatásai
eredményeire alapozva hittel vallja, hogy a somlai a világon egyedülálló
afrodiziákum és termékenységet áldásosan befolyásoló gyógyszer, éppen ezért
nevezik évszázadok óta a nászéjszakák borának – a borakadémia zászlósbora
címet és nagy aranyérmet nyerte el Furmintjával.
A Fehérvári Borbirtok napjainkban folyó újjászületését is a tradíció és az
innováció kettőse hatja át. A birtok mérete a rendszerváltáskori egy hektárt
követően eleinte 6-7 hektárra emelkedett, később 20 hektárra bővült. A
folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően mára korszerű feldolgozójuk,
tartályaik és egy újonnan vásárolt palackozó biztosítja a modern munkavégzést.
Zászlósboruk a furmint, amelyet a juhfark, a tramini, a sárfehér, az
olaszrizling és a sárgamuskotály követ a sorban. Borbirtokuk termését részben
még szőlőként értékesítik, de az arányokat szeretnék tovább növelni a palackos
bor irányába, kihasználva az export lehetőségeket, hiszen a jelenlegi 10.000
palacknál jóval nagyobb a termelési adottságuk. A borbirtok mindennapos
munkáját Fehérvári Károly lánya, Zsuzsa irányítja, a szakmai munkát pedig fia,
az építőmérnökként dolgozó és szőlész-borász szakmérnöki diplomával is
rendelkező András és kollégáik felügyelik.
Borkóstolás. A borászatban kóstolható alapboraik különböző évjáratai mellett, most
négy palackozott termékük rendelhető webáruházukban. A Petit Somlo a somlai
borvidék igazi esszenciája, öt bor nagy cuvée-je: juhfark, tramini, furmint,
sárga muskotály (muscat lunel), sárfehér.

A somló valódi arca: Juhfark Grand Reserve 2020. A Somló igazi
szépségét, esszenciáját keresőknek ajánlják ezt az elegáns, olajos, koncentrált
bort. A Nagy-Somlói Tramini a gasztronómiai különlegességek kedvelőinek
lehet a kedvence, gazdag, fajtajelleges intenzív illatával valódi ízutazás minden
egyes korty. A Juhfark Reserve gazdag, karakteres ízvilágában a Somló
hamisítatlan jegyeit, valamint a hazai tradíció és a külföldi borkultúra
előremutató szellemiségét ötvözi, igazi kozmopolita ital született: extravagáns és
kifinomult egyszerre.
Étkezés. A somlószőlősi borászatnak egyelőre nincs nyitvatartási ideje, a
kóstolóinak egyeztetésekor célszerű a hidegtálas megrendeléseket is leadni.
Szállás. A Somló-hegyen található vendégházak foglaltságának függvényében
célszerű ezt is a borkóstolók, csoportos borászat látogatások egyeztetésekor
rendezni.

<a href="https://elitbor.hu/szerzo/nqv-admin/" target="_self">Elitbor</a>

Elitbor

(bemutatkozó szöveg feltöltés alatt)

Legfrisebb bejegyzések

Patikák és patikusok
Ópusztaszer hazavár
Nemzeti Értékek Könyvkiadó