Gere Attila

Villányi borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 7773 Villány, Erkel Ferenc u. 2./a
Weboldal: www.gere.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 30/2273 880, 72/492-839
Fajtaösszetétel: Olaszrizling, chardonnay, kékoportó, cabernet sauvignon, kékfrankos, cabernet franc, merlot, pinot noir, tempranillo, syrah, medoc noir, finess.
Gere AttilaAz első igazi sztár a borászok között

A Gere-portrék rendszeresen egyenes vonalat rajzolnak a szegedi erdészeti szakközépiskolából az újpetrei erdészeten át a sztárborász státusig, ám ez az életrajz sem mentes a helyes út megválasztásának kétségeitől. Újpetre minden esetre sarokkő, mert Attila agrármérnök édesapja, Gere János 1969-ig, haláláig a helyi termelőszövetkezet agronómusa, később főagronómusa, majd elnöke volt. Beremendi származású édesanyja és magyarbólyi édesapja épp az újpetrei jövő miatt váltottak lakóhelyet.

Ha villányiakat vagy borral foglalkozó mesterembereket keresünk a családfán, el kell jutni a dédszülőkig. "Auth dédnagymamám Villányban élt és az ő férje volt itt a kádármester. Az öreg a Dózsa utcai háznál dolgozott a műhelyben, a dédi meg kint a szőlőben. Az Auth-vonalon hét generáción át tudunk kimutatni borász ősöket és csak a nagyapámmal, majd édesapámmal szakadt meg a folyamat. A második világháború után tönkre tették a paraszti birtokokat, a kitelepítésekkel megszakították a hagyományok láncolatát."

Az apai nagyapa kereskedő volt, szatócsboltot üzemeltetett Magyarbólyban. A kommunisták bezáratták vele ezt a magántulajdonra alapozott vállalkozást is, így közelebb került a borhoz: a vókányi csárdát, majd a siklósi vár kocsmáját vezette. "Igazi kereskedő volt. Amikor nem ment a vendéglátás, akkor váltott. Ivánszőlősön a régi uradalmon, ahol állami gazdaság működött, ő volt a boltos." Gere Attila édesapja már szakított ezzel az életmóddal: növénytermesztést és állattenyésztést tanult a keszthelyi egyetemen.

Aki a mai sztárborászt jobban ismeri, tapasztalhatta, hogy jócskán van benne az udvariasságon is átsütő katonás tartás. De ne lepődjünk meg ezen! "Anyai ágon tisztes polgári foglalkozásokat tudok fölsorolni: katonatiszt, erdész, pedagógus." Legszívesebben a dédnagypapáról emlékezik meg, aki erdészként szolgált a Draskovics grófnál. "Amikor nála nyaraltunk, mindig határtalan élvezettel hallgattuk a történeteit. Nagydarab ember volt, hatalmas fotelben ült, a térdén pihentette a hosszú csibukját és elmélyült pipázás közben olyan szépeket mesélt, hogy én el is döntöttem, belőlem nem lehet más, csak erdész."

Aztán erdészből lett borász, sőt az első sztárborász.

"A magyar borkultúra évről évre javuló tendenciát mutat. Nagyon jó tükör a kezemben ez a panzió, amiben azt látom, hogy egyre felkészültebb borivók érkeznek hozzánk" - kezdett hozzá önmaga portréjához mindjárt a háttér megfestésével Gere Attila még 2003-ban. Ez a panzió, ahol gyakori vendég volt e sorok írója, 1991-ben nyílt, évekkel korábban, mint a többi népszerű villányi termelő vendégváró helye, s ez az apró előny akkor is megmaradt, amikor a folyamatosan bővülő panzió négy csillagos szállodává vált.: hétvégente itt alig lehet szobát kapni és jóformán nincs este kóstoló vendégek nélkül.

"A nyitáskor 10-15 százaléknyi volt a magyar vendégek aránya, s ez egy évtized alatt teljesen megfordult. Szerencsére úgy, hogy a külföldi érdeklődés nem változott, de a magyarok olykor szinte megszállnak bennünket."

Talán ki lehet jelenteni, hogy Gere Attila a legismertebb magyar borász. Igazi állócsillag, aki szőlészként, borászként, kereskedőként, közösséget és szakmát építő emberként is a legnagyobbak közé tartozik. Kisebbik birtokán felesben tulajdonos azzal a Franz Weningerrel, aki szülőhazájában, Ausztriában vívott ki magának akkora tekintélyt, mint Attila idehaza.

Weninger többször elmondta, sőt egy portréinterjúban fontosnak is tartotta aláhúzni, hogy a máig legjobb kékoportót Gere apósának a szomszédjánál, Walter Ferencnél itta. Azonnal beleszeretett Villányba. Mondhatni, ugyanúgy járt, mint a társa, aki gyakran emlegeti, hogy az első jó pohár bort, szintén kékoportót a leendő apósnál itta. Talán épp azzal dőlt el a közös jövő. Gere akkor még az újpetrei téesz alkalmazásában járta az erdőt, s ahogy legördültek ezek az oportók, arra gondolt, hogy a villányiaknak arany van a kezükben. "1978-ban nősültem, s az apóstól kapott szőlőből már a következő évben vittem étterembe." A jó szegedi kapcsolat révén szerződést kötött a Tisza Halászati Szövetkezettel, mely cég több halászcsárdát üzemeltetett. A halászlé vagy a halpaprikás, különösen, ha szegedi paprikával és makói hagymával készül, megkívánja a bársonyos vöröset. Nos, akkoriban a Gere-Wéber-féle folyóbor igazi telitalálat volt Fehér-tón, a csongrádi, a vásárhelyi halászcsárdában és a Sótartó néven közismert, szegedi Roosevelt-téri csárdában is. Később a szegediek népnyelvén, az irigység színe miatt Sárgának nevezett üdülőterületen, az Öreg-Kőrösiben és a Kis-Kőrösiben is Gere-bort ittak a vendégek. "1979 februárjában szállítottam az első kannáimat és egészen 1991-ig tartott ez a tesztidőszak" - összegzett egyszer elmerengve.

Nos, ő az a borász, aki időről időre összegzésre és merengésre készteti borainak kóstolóit.

Kapcsolódó hírek

Ha Villány, akkor cabernet franc

2012.03.15. Különösen erős hangsúlyt fektet a Villányi borvidék arra, hogy megértesse: a cabernet franc, ami nagyon ritkán szerepel önmagában, fajtaborként, itt igazi otthonra lelt. Tovább

Ha Villány, akkor cabernet franc