Günzer Tamás lett az Év bortermelője

Szerző: | 2023. december 09. | Kezdőlap, Pannon, Villányi borvidék | Címkék:

„Egy újabb villányi halhatatlan” – írta közleményében a Magyar Bor Akadémia. 2023.
december 6-án 12 órakor, a FELIX Kitchen & Bar-ban, sajtótájékoztató keretében kihirdették a
Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év bortermelője Magyarországon 2023” cím, a magyar
borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét.
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő
több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok
hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.
Idén Günzer Tamás lett a befutó.

A díjat illetően a világon egyedülálló a magyar gyakorlat. Több országban árkategória
szerint minősítenek, és a díj odaítéléséről a borszakírók, valamint a kereskedők döntenek.
Magyarországon több száz szakember (köztük egyetemi kutatók, borminősítők, a gasztronómia
képviselői is) jelöl, majd az öt legtöbb jelölést elnyert borász valamelyikére a Magyar Bor
Akadémia 150 tagja titkosan, zárt borítékban szavaz. A legtöbb voksot begyűjtő borász nyeri el a
címet.
A Magyar Bor Akadémia nem hozza nyilvánosságra a sorrendet. Idén Günzer Tamás
mellett Lamport József (Egri borvidék, Thummerer Pincészet), Liptai Zsolt (Pannonhalmi
borvidék, Apátsági Pincészet), ifj. Szepsy István (Tokaji borvidék) és Vesztergombi Csaba
(Szekszárdi borvidék) került be a legjobbak mezőnyébe.
Günzer Tamás idén negyedik alkalommal került a jelöltek közé, és így 24 év után most
ismét egy villányi borász nyerte a díjat. A bortermelő család 75 hektáron termel szőlőt, melyről
évente 5000 hektoliter bort készítenek. Egy igazi családi vállalkozás az övék, ahol mindenki
megtalálta a számára ideális munkát: a gyerekek közül Gina foglalkozik a marketinggel, Roland a
főborász, az édesanya, Mariann pedig a vendéglátás mellett a könyvelést is felügyeli.
Ahogy sokakét, Tamás életét is egy meghatározó gyermekkori élmény határozta meg.
Édesapja egy kis pincében gazdálkodott Palkonyán, a kisfiú mindig mellette tevékenykedett,
játszott. Amikor Tamás 10 éves lett, és elég erős volt már hozzá, édesapja az egyik szüreten
megtanította neki meghúzni a prést, ekkor kezdett el komolyabban érdeklődni a borkészítés
iránt. Mivel az állatokat is nagyon szerette, nehéz volt döntenie, hogy milyen pályát válasszon.
Tamás végül állattenyésztő üzemmérnök diplomát szerzett, majd 12 évig volt szarvasmarha-
ágazat vezető a közeli borjádi szövetkezetben. A diplomaosztóra kapott szőlőültetvény első bora
1991-ben készült el, ami rögtön aranyérmet szerzett a Villányi borversenyen. Ebben a
pillanatban vált világossá Tamás számára, hogy borász vénával rendelkezik. Az állattenyésztő
pályával akkor hagyott fel végérvényesen, amikor egy vinotéka a borász tudta nélkül benevezte
egyik borát a Pannon Bormustrára, ahol kategóriagyőztes lett.
Egy kis személyes a végére: Villányban a ’90-es évek nagy lendületében úgy tartották,
hogy az alapító atyák (Tiffán Ede, Gere Attila, Polgár Zoltán, Bock József és Gere Tamás), azaz a
nagy ötös mögött újabb és újabb tehetségek tűnnek majd föl. A második ötös sajátos képet
mutatott, mert 10-12 borászt is tartalmazott. Günzer Tamásról már húsz éve tudni lehetett,
hogy a második ötösbe tartozik, ott is a legelső helyen. Kiválóan eltalált fajtaborai, nagyszerű
házasításai és komplex vörösborai a legnagyobbak szintjére emelték.
E sorok írója az Alexandra Könyvkiadó gondozásában kis könyvet írt 2006-ban. Sokan
erősen megelőlegezett bizalomként kezelték ezt a publikálást. A könyv szerzője viszont már
akkor kijelentette, hogy Günzer Tamás lesz a következő villányi Év bortermelője.

Dlusztus Imre

<a href="https://elitbor.hu/szerzo/nqv-admin/" target="_self">Elitbor</a>

Elitbor

(bemutatkozó szöveg feltöltés alatt)

Legfrisebb bejegyzések

Mi, svábok
Nemzeti Értékek Könyvkiadó
Mi, svábok