Schieber Pincészet

Szerző: | 2023. június 09. | Pannon, Szekszárdi borvidék | Címkék:

Borok. 2021-ben nagybirtok kategóriában (Günzer Tamás Borászatával megosztva) Magyarország legszebb szőlőbirtoka címet nyert a szekszárdi Schieber Pincészet. Nem meglepő ez azok számára, akik hosszabb ideje figyelik a borászat folyamatos fejlődését.

Schieber Markus és felesége, Anita 2009-ben vásárolták meg a Kadarka utca 100. alatti épületegyüttest, a pincét és a hozzá tartozó szőlőterületeket. Már induláskor a kiemelkedő minőségű borok készítését tűzték ki célként. Nagy szakmai alázattal és elhivatottsággal dolgozva figyelmet fordítanak a kiváló minőségű alapanyag termelésére és annak kíméletes feldolgozására. Boraikat különleges gondosság és odafigyelés mellett, világszínvonalon, a legmodernebb technológia alkalmazásával, a hazai és a nemzetközi trendeknek megfelelően készítik Rappay József főborász és Hurtony Szabolcs szőlész szakértő irányítása mellett.

A csodaszép Baranya-völgyben létrehozott új feldolgozó minden lehetőséget megad a megalkuvás nélküli borkészítéshez. Az immár 54 hektáros birtok nagyobb része található itt, a kisebb a szintén legendás Görögszóban.

A jól bevált chardonnay és sauvignon blanc mellé a manapság nagyon népszerű Irsai Olivért telepítettek. Kékszőlőből a klasszikus három bordói fajta, a cabernet franc, a merlot és a cabernet sauvignon mellett a kadarka és a kékfrankos képviseli a Kárpát-medencei hagyományokat, ezeken kívül művelnek syrah- és dornfelder ültetvényt is.

A borászat termékpiramisának bázisát a könnyedebb, jó ivású tételek adják: A Cserfes chardonnay, a  Fruska rozé cuvée és a gyümölcsös vörösborok, mint a Gavallér cuvée, valamint az Abrakadarka siller. Pályakezdő borivóknak készül a Hajadon édes cuvée. A következő szint a Karma sorozat, ezek főleg francia fajták: cabernet franc, sauvignon, merlot, syrah, illetve fehérben a sauvignon blanc és a chardonnay.

A prémium borokhoz vezető utat képviseli két fajtabor, a cabernet sauvignonból készülő Solutio és a merlot árnyalt szépségeit bemutató Materia.

A borászat egyedi módon a prémium kategóriában három borcsaládot hozott létre.

Nagyon fontos a Trilógia sorozat, ami a helyi borász közösség által ajánlott szekszárdi palackokba kerül. A kadarka, a kékfrankos és a bikavér az a három bor, amely megjeleníti a szekszárdi borvidék üzenetét a borkedvelőknek, így mind a borászat, mind a borvidék minőségének bemutatása szempontjából kiemelt része a portfóliónak.

A Patina termékcsaládban a három bordói fajta külön-külön jelenik meg válogatott alapanyagra és több hónapos kishordós érlelésre alapozva.

A termőre fordult Tabu-hegy a névadója a Trilógia mellett a másik csúcsbor családnak. Sűrű, izgalmas kékfrankos, fűszeres, koncentrált merlot és az érett tanninban, gyümölcsösségben gazdag cabernet sauvignon alkotja a Tabu-sorozatot. E termékcsoportokat összehasonlítva a legnagyobb különbség a szőlőterületek, a terméskorlátozás, a klónok, illetve a hordóválasztás között van. A Patinában megengedik az erősebb pörkölést vagy karakteresebb hordót, míg a Tabunál, ami a pincészet csúcsbora már az elegancia a legfontosabb cél. Bár a termékskála már ma is nagyon széles, de a folyamatban lévő fejlesztések eredményeként, az új borászati üzemben lehetővé válik a dűlőszintű borkészítés, ami újabb távlatokat nyit a prémium kategóriás borok készítésénél, és mivel a kékfrankos és kadarka is fontos szerephez jut a Baranya-völgyben, nincs messze az idő  amikor elkészül a dűlős bikavér és a Grand cuvée is, hiszen ebbe az illusztris körbe is beválasztották a Schieber Pincészetet.

Vendéglátás. A Kadarka utcai, 1850-ben épült, klasszicista stílusú szépen felújított műemléki épületegyüttes egyrészt emléket állít a történelmi pincesornak, másrészt ez a hely a vendéglátás színtere. A folyamatos fejlődés révén a kezdeti bázis mára a pincészet bemutató, kóstoló, értékesítő helye maradt.

Borkóstolás. A Patina Borkúriában Kern Ferenc borász és sommelier a borok mellé olyan ételeket párosít, melyek híven tükrözik a régiót, így minden feltétel adott a tökéletes étel-borsor megalkotásához. Az ódon falak között kitűnően lehet ötvözni a régi magyar, sváb, paraszti konyhát a mai modern, fúziós konyhatechnológiával, melyhez az alapot a Gemenci erdő vadjaival, a Duna halaival, a kitűnő sajtokkal, a méltán híres spárgával és a remek minőségű gabonafélékkel lehet biztosítani.

<a href="https://elitbor.hu/szerzo/nqv-admin/" target="_self">Elitbor</a>

Elitbor

(bemutatkozó szöveg feltöltés alatt)

Legfrisebb bejegyzések

Ópusztaszer hazavár
Kebtanoda kutyasport egyesület
Meggypiros mezben