Belward Pincészet

Szerző: | 2023. június 09. | Pannon, Pécsi borvidék | Címkék:

Wilhelm Dávid még csak alig harmincéves, de már komoly borászati tapasztalattal rendelkezik.
Az új generációs borászok egyik Pécsi alakja. Közgazdászként végzett a Pécsi egyetemen de
szívügye a borászat és szőlő volt így Villányban szerzett középfokú végzettséget amit egy
Szőlész-borász mérnöki diplomával gazdagított tovább. Először a Polgár pincészetnél majd
utána majdnem négy évig dolgozott a villányi Halasi Pincészetnél. Innen vezetett az útja a
Jackfall Pincészethez, majd hazatért a Pécsi borvidék legnagyobb borászatához, amely a
Belvárdgyulai Mezőgazdasági Zrt. egyik ágazata.
Dávidnak mindig bizonyítania kellett hogy a Belward Pincészet vezetője és borásza
legyen. Mindenesetre belőle nem hiányzott a spiritusz, akkor sem, amikor beosztott
borászként és kereskedőként tette a dolgát Villányban. Igazi vezéralak, aki nem rejti véka alá
a véleményét, jól elvan a vízióival, és meg is tudja valósítani a terveit. Ráadásul munkabírást
is örökölt a felmenőitől.
A Belward Pincészet a szőlőit a Pécsi borvidéken, Hásságyon műveli, ahol már 1058
óta termelnek szőlőt. A borvidék szőlőterületének 90%-án fehérborszőlő-fajtákat
termesztenek. A borvidék klímájából fakadóan a késői érésű fajták is jól beérnek. Az itt
termett borok általában magas savtartalmúak, de testesek, teltek, gyakran magasabb
alkohol tartalmúak. A borvidéken elterjedt fajtáknak természetesen megvannak a jól
felismerhető jellegzetességei.
A Belward Pincészet könyvünk nyomdába adásakor még félkész állapotban van,
csaknem minden elemén látszik, hogy egy nagy felújítás közben toppantunk be. Egy elem
viszont már az aktuálisan elérhető teljesség képét mutatja: ez a portfólió. Szép borok világos
rendben. Az IVO borcsalád, bár mozaikszó nevezi meg, azt jelenti: „itt az ivóbor, kiváló
minőség, jó áron, hajrá!” Zöldveltelini, irsai olivér, chardonnay és rozé kínáltatja így magát
másfél literes magnum palackokban. A Campus borcsalád igazi telitalálat (sauvignon blanc,
irsai, zöldveltelini és rozé), fiatalos, lendületes,reduktív tételek amelyek különösen a pécsi
egyetemisták kedvenceik. Jelezzük, jó marketingfogás volt 2017-ben a Pécsi Egyetem
alapításának 650. évfordulóján 650 palack bort ajándékozni az egyetemnek. Aztán ott van a
Classic borcsalád, ami itt és most a prémium kategórát jelenti: olaszrizling, chardonnay,
rajnai rizling, hárslevelű, valamint Pécs zászlósbora, a cirfandli alkotja. Van még itt két
nagyon friss gyöngyöző, a BLANCA sauvignon blanc-ból, a Lini zöldvelteliniből készül.
A hagyományos 0,75-ös palackok mellett van 1,5 literes magnum, 3 és 5 literes bag in
box kiszerelés is. Az irány nagyon jó. A pincészet ajánlható a pályakezdő ivóknak, azután a

nagy vörösöket kedvelőknek rávezetésként, a betegeskedőknek a visszatéréshez, és az
idősebb, megpróbált borisszáknak, akik immár könnyed élményekre vágynak.
Tehát mindenkinek.

<a href="https://elitbor.hu/szerzo/nqv-admin/" target="_self">Elitbor</a>

Elitbor

(bemutatkozó szöveg feltöltés alatt)

Legfrisebb bejegyzések

Meggypiros mezben
Meggypiros mezben
Patikák és patikusok