Kamocsay Ákos – Hilltop Borászat

Szerző: | 2023. június 08. | Felső-Pannon, Neszmélyi borvidék | Címkék:

A Neszmély Hilltop Borászat stílusteremtő munkát végzett el és végez ma is.
Kamocsay Ákos múlhatatlan érdeme, hogy százezreket nevelt rá (nem középiskolás fokon) a
minőségi, jó ivású borokra úgy, hogy egy egészen széles fajtagyűjteményt adott át tanulóinak
palackos kiszerelésben. Harminc éve készülnek ezek a hibátlan, ivásra felszólító, nagyon szép
savszerkezetű, gyümölcsös tételek. Természetesen a termőtájra jellemző a választék: Irsai Olivér,
olaszrizling, cserszegi fűszeres, chardonnay, sauvignon blanc, pinot noir, merlot (utóbbi kettőből rozé
is készül), valamint a sort kiegészítő Gyöngy, amely üdítő-frissítő hatású gyöngyözőbor.
A Hilltop alapborai egytől egyig jó ivású tételek. Én magam a munka (írás) mellett
kortyolgatom (Frittmann János, Koch Csaba, Gálné Dignisz Éva, Béla Zoltán, Font Gábor, Günzer
Tamás, Sike Tamás és a Juhász testvérek könnyed borai mellett), mert segíti a gondolkodást. Az
íróember tudja, hogy az írás sokszor önmagát írja, gyakran önmagától halad a mondat, de a
bársonyos lendülethez nem árt a minőségi kenőanyag. Közepes borból még nem született gondolat.
Nos, miután tisztáztam a friss borok funkcióját, rámutatnék a prémium kategóriás tételek
mibenlétére. Ha gyakran kóstolunk egy cserszegi fűszeres alapbort, megismerjük a fajtát, és kialakul
bennünk a bor iránti követelmény. Ha viszont belekortyintunk a Kamocsay-féle krémes, virágos,
citrusokat, egrest idéző prémium kategóriás változatba, rájövünk, hogy minden illat, íz és aroma
bizonyos feltételekkel (hozamkorlátozás vagy hosszabb ideig tartó áztatás vagy hordós iskola vagy
ezek kombinációja) az alapbornál szélesebb tartományt mutathat. Azt a hétköznapokra szánjuk, egy
gyorsan bekapott vajas kenyérhez is nagyon jó, ez viszont ételt (fehér húst, salátát), terített asztalt
kíván.
Borturistáknak javaslom, hogy a neszmélyi Melegeshegyen a borhotel éttermének teraszán
végezzenek elmélyült komparatisztikai vizsgálatokat: feleltessék meg a komplex chardonnay alapbort
az egzotikus prémiummal, majd mélyedjenek el a négyféle dűlőválogatás és a cuvée rejtelmeiben.
Mintha Dosztojevszkíjről tájékozódnának előbb, azután elolvasnák a Karamazov testvéreket, majd
felütnék az idevonatkozó résznél Szerb Antalt. Egy világ fog kinyílni.
Vagy ott van az olaszrizling. Amikor még voltak talponállók és népi borozók, a magyarok
(melósok, középvezetők és főnökök, mérnökök és postások, tanárok és buszsofőrök, boldogok és
boldogtalanok) minden nap olaszt vagy olasz fröccsöt ittak. Ez volt a mindennapok szerethető bora.
Erre emlékeztet a Hilltop nyárias hangvételű alapbora. A Kamocsay Prémium Olaszrizling a fajta
erényeinek sűrítményével nyújt maradandót: minden, ami jelen van az alapborban (mézesség,
virágosság, almás-barackos jegy), az emelt szinten erőteljes, de elegáns, kiegyensúlyozott
szerkezetben jelenik meg. Pasztell színek ezek is, de mélyebb tónusban.
Étkezés. A borászat elsőrendű feladatának tekinti az ételek és a borok megfeleltetését, ezért
kitűnő konyhával várják az idelátogatókat.
Borkóstolás: háromféle borkóstolósort ajánlanak fakultatív helyszínen pl. (teraszon,
lugas alatt, kilátóban, medence partján), és van borvacsora standard is. A borvacsora és a
borkóstoló között az a különbség, hogy míg a borvacsora alkalmával a felszolgált ételek és a
borok párosítása a lényeges szempont, addig a borkóstoló alkalmával a borok ízlelése,
önmagukban való értékelése a fontos.
Szállás: szálloda, vendégház és bungalow közül lehet választani, mindegyik a borászat
területén található. A szállodai szobák a Dunára néznek, a többi a szőlőkre.

<a href="https://elitbor.hu/szerzo/nqv-admin/" target="_self">Elitbor</a>

Elitbor

(bemutatkozó szöveg feltöltés alatt)

Legfrisebb bejegyzések

Nemzeti Értékek Könyvkiadó
Meggypiros mezben
Patikák és patikusok