Vabrik Pince

Szerző: | 2023. június 09. | Felső-Pannon, Neszmélyi borvidék | Címkék:

Borok. Kajászó ősi, ezer lelket számláló település félúton Budapest és Székesfehérvár
között. Már a római korban lakták, villamaradványok utalnak arra, hogy Pannónia
jelentősebb szálláshelyeinek egyike volt itt. A falu története szorosan összefügg az
országéval: a török hódítással elnéptelenedett, a kiűzése után benépesült.
A Vabrik Pincészetet 2011-ben alapította a névadó család, és jó ivású, fajtajelleges
boraikkal hamar ismertté váltak. Azon hátrányuk, hogy nem Etyeken, a borvidék
központjában működnek, egyben az előnyük is: a szép, hangulatos, lankás Váli-völgy
egyetlen nagyobb borászatát és élménybirtokát üzemeltetik.
A családi borászat feje, valamint szíve-lelke Vabrik Ferenc, akinek három fia is a
vállalkozásban dolgozik. Az édesapa a szőlészetet irányítja, a 31 hektár, nem mellesleg
egybefüggő és délnyugati kitettségű területen van munka elég. A családfő az ügyintézést is
magára vállalja. Ferenc fia szakácsként biztosítja a rendezvények és az étterem kiszolgálását,
Armand a mezőgazdasági munkákban kap feladatot, valamint a vendéglátásban. Bátyjuk,
Ákos a borászatban és az értékesítésben dolgozik.
Ákos a vállalkozás alapításakor fejezte be borászati tanulmányait, azóta felel a
borokért, a logisztikáért és az értékesítésért. 2016-ban tanulmányúton járt Ausztráliában,
alighanem a legjobb helyen, ahol az újvilági stílusú etyeki bor előképeit lehetett megismerni.
A borsorban több szépséget és különlegességet fedezhetünk fel. Kevesen készítenek
syrah-ból rozét, hiszen hazánkban a rozék négyötöde kékfrankos alapú (itt is van ilyen,
sillerbe hajló darab), így külön figyelmet érdemel ez a fűszeres, buja változat. Rajnai rizling
sincs túl sok, mivel csak a kifinomult ízlésű borértők fogadják nyitottan az erőteljes
savszerkezetet, no meg a gyengéd benzinszagot. Nos, ez a Vabrik-féle is fajtajellegesen
enyhén petrolos és határozott savgerincű, de csalános-citrusos aromáival, némi visszamaradt
cukrával kellemes összbenyomást nyújt. A Rózsafehér szürkebarátból készített, pink színű
bor. Itt-ott született már hasonló különlegesség, Figula Mihályé volt az első Csopakon. A titok
a héjon erjesztésben van. A chardonnay több formában és évjáratban jelenik meg, mindegyik
telitalálat. Külön figyelmet érdemel a tőkén természetes édességgel termett, töppedt
szőlőből készült, kései szüretelésű ínyencség.
A Calypso 2015 és 2017 a Vabrikéknál kiemelt szerepet kapó syrah-ból készült
fűszeres-meggyes vörösbor. Egyéves ászkolás után töltötték palackba, mára gyönyörűen
lekerekedtek, a fiatalabb feszesebb.
Természetesen születnek a borvidékre és az északibb termőhelyekre jellemző borok
is: ropogós zöld veltelini és citrusos sauvignon blanc.
Borkóstoló. Családias hangulatú, borozással egybekötött, hidegtállal kísért
borházlátogatásra van lehetőség. Programjaik keretében közvetlen módon beszélgetnek a
borturistákkal a borról: hogyan készítik, mit gondolnak a szőlőről.  Emellett bemutatják a

Váli-völgy bortörténelmét, a jellemző szőlőfajtákat és borokat. Előzetes bejelentkezés
szükséges, busznyi csapatot is fogadnak.
Vendéglátás. Az étkezés számos formáját biztosítja a házigazda akár borvacsorára
érkezőknek, akár átutazóknak, alár szállóvendégeknek. Minden előzetes egyeztetést igényel.
Szállás. A Vabrik Birtok természetközeli élményt nyújt a csendre, nyugalomra
vágyóknak. A minőségi, állatbarát wellness panzió hat szobával rendelkezik, egyben is
kivehető. Évente 6-8 esküvőt, lakodalmat rendeznek, ez mindent elmond a felkészültségről.

<a href="https://elitbor.hu/szerzo/nqv-admin/" target="_self">Elitbor</a>

Elitbor

(bemutatkozó szöveg feltöltés alatt)

Legfrisebb bejegyzések

Ópusztaszer hazavár
Patikák és patikusok
Meggypiros mezben