Molnár és Fiai Pincészet

Szerző: | 2023. november 12. | Felső-Magyarországi, Kezdőlap, Mátrai borvidék | Címkék:

Egerből Gyöngyösre tartva az az érzése az embernek, hogy a bor országában járunk.
Az Alföld felé és a másik irányban, a Mátra vonulataira felfutva hatalmas kiterjedésű
szőlőtáblák követik egymást. Ilyenkor döbben rá az ember, hogy mit is jelent az ismert tény,
hogy a Mátrai a Kunsági után hazánk második legnagyobb borvidéke, csak míg az utóbbi
légvonalban akár 200 kilométeres „fesztávot” is képez, előbbi szélessége mintegy 50,
magassága mindössze 15 kilométer. Ebben a mellbe vágóan sűrű zónában ékeskedik Abasár
nagyközség, Aba Sámuel király nyughelye, ahol archaikus pincesorokban lehet gyönyörködni.
A Sár-hegyen zöldellnek hazánk legmagasabban termő szőlőültetvényei a maguk 500
méterével, bár ezt az adatot az egriek vitatják a Nagy-Eged-hegy tetején, 502 méteren
termesztett szőlőikkel.
Abasár az olaszrizling hazája, de nem a tucat olaszrizlingé. Molnár Gábornál például
kóstolható egy nyílegyenes, ám légies reduktív változat, ami a fajta könnyedségét mutatja
meg, valamint egy fahordós, szépen érlelt, egyszerre virágos és mandulás, ásványos és
krémes módozat. Ha megkóstoljuk ezeket, azonnal kedvünk támad közelebbről megismerni
a többi szép tételt is, a mézes-sárgadinnyés chardonnay-t, a finoman fűszeres Irsai Olivért, az
almás-bodzás sauvignon blanc-t, vagy a nagyfiúról Zsomborra keresztelt, elegánsan könnyed
rizlingszilvánit, amelyekben mindig tetten érhető egy pici sós jegy.
A gyümölcstermesztő, majd borász diplomát szerzett Gábor Gyöngyösön egy
borászati nagyüzemben szerzett gyakorlatot, és csak egy hirtelen jött gondolattól vezérelve
porolta le a nagyapjától örökölt préseket és hordókat, aztán a család kis birtokáról nem
eladta, hanem feldolgozta a szőlőt. Elsőre nagyon jó borok készültek, és bő tíz éve tart a
sikertörténet, amely rövidesen egy magánvállalkozást is jelentett.
„Kitűzött célunk a borvidék kivételes adottságainak megmutatása a legmagasabb
minőségű borokon keresztül” – mondja Molnár Gábor. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy
teljesítik a célt. Több generáció óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. Jelenleg
35 hektáron gazdálkodnak, nagyobb részt természetesen fehér szőlőtermesztés a profiljuk,
de van rozéjuk kékfrankosból, valamint cabernet franc és kékfrankos vörös tételük is. Egy
borászat erejét a termőhely adottságaihoz való hűség, a stabilan magas minőség, a széles
szortiment, a fajtajelleg bemutatása mellett egy jól eltalált palackos érlelésű pezsgő mutatja
meg. Itt zöldveltelini adja az ízletes alapanyagot.

<a href="https://elitbor.hu/szerzo/nqv-admin/" target="_self">Elitbor</a>

Elitbor

(bemutatkozó szöveg feltöltés alatt)

Legfrisebb bejegyzések

Meggypiros mezben
Mi, svábok
A nagy borkönyv