Bolyki Pincészet

Szerző: | 2023. június 07. | Egri borvidék, Felső-Magyarországi, Kezdőlap | Címkék:

Történet. Bolyki Jani (valahogy nem illik rá a komoly János név) a kisiparosként dolgozó nagymama nyomdokaiba lépve könnyűipari mérnök lett bőrös szakon. Talán ma is táskákat és kutyaörveket varrna, ha nem fordul ki sarkaiból a világ. „A könnyűipar válságba került itthon, más útra kellett lépnem. Egri születéssel a következő logikus lépés a szőlő és a bor volt, ráadásul a kőbányát vezető édesapám is borászkodott” – mondja.

Ezzel együtt Jani még akkor sem gondolt borkészítésre, amikor 1998-ban, friss bőrdíszműves diplomával a zsebében szőlőtermesztésre adta a fejét. Pofon egyszerű programját így fogalmazta meg: „van 11 hektár szőlőm, a termést minden évben eladom 150 Ft/kg áron, a szüret után négy hónap snowboard Franciaországban.” A terv jónak tűnt…

A család csipkebogyóbokros területéből teljesen egyedül alkotott 40 000 tőből álló szőlőültetvényt. A 2002-es első szürettel egy időben átvette agrármérnöki diplomáját, és mivel a szőlőért abban az évben csak 90 forintot adtak, végleg eldőlt: a snowboard helyére a borászat lép. Első bikavérét 2003-ban készítette, 2006-ban pedig benevezte a világ egyik legjelentősebb bormustrájára Bordeaux-ba, ahol ezüstérmet kapott.

„A birtok már a 15. században kőbányaként üzemelt. Azt nem állítom, hogy az első pillanattól kezdve tudtam, hogy egyszer majd egy komplett rendezvényközpont fog kialakulni a pincészet körül, de egy idő után elkezdtem felvásárolni a szomszédos, zsebkendőnyi ingatlanokat, mert a környezet adottságai és a borkészítés közben a fejemben egyre inkább összeálló program megvalósításához szükség lett azokra a területekre.” Lendületet kapva a borász nem akármilyen élettel töltötte meg a több mint ötszáz éves kőbánya 30 méter magas sziklafalai által óvott völgyet. A természeti látvány csodálatos harmóniát áraszt. Ebbe a miliőbe épült, sőt szervült be a modern borászat. A pincészetnek nem csak mesebeli környezete, de saját meséje is van, mely a palackjairól köszön vissza.

A két emblematikus bortípusból, az Egri Bikavérból és az Egri Csillagból több minőségi kategóriában készítenek tételeket. Jani szereti a házasításokat, de szép fajtaborokat is termel, királyleánykát, hárslevelűt, sauvignon blanc-t, kékfrankost, cabernet franc-t, merlot-t, és még saját pezsgői is vannak.

A Bolyki Pincészet adottságai kiváló feltételeket teremtenek zenei fesztiválok, családi, baráti és vállalati események megrendezésére. A Bolyki-völgy nagyon hamar felkerült az ország legszebb esküvői helyszíneinek listájára is. A legelső esküvő vőlegénye Ipacs Géza grafikus volt. Ő alkotta meg a minden konvenciótól megtisztított, első ránézésre meghökkentő boros-mesés címkecsaládot.

„Minden pince csak egy pince, nem jó, nem rossz. Kő meg kő, meg tufa meg tégla meg ilyenek. A jó pince meg attól jó, hogy jó benne a bor, pontosabban annyira jó, amennyire a bornak jó benne. Olyan, mint a szex, annyira jó, amennyire jó benne” – mondja a gazda.

Borkóstoló. „Vendégeinket két pincei kóstoló teremben tudjuk fogadni, mely közül az egyik 25 fő a másik 90 fő befogadására alkalmas Rendezvénycsarnokunkban 180 főt tudunk fogadni céges rendezvényekre, borkóstolókra, konferenciákra, csapatépítő tréningekre. Látványpincészetünkben található egy teljesen különálló terem, ahol kisebb létszámú csoportok tudnak találkozókat tartani.

Vendéglátás. Ez a többféle tér lehetőséget teremt a legkülönfélébb vendéglátásra az egyszerűbbnek mondható pizzázástól a város legjobb éttermei által támogatott nagyobb rendezvényekig, esküvőkig. Az udvarok tömegrendezvények megtartására is alkalmasak. Több ezer fő feletti rendezvényt bonyolítottak már le. Nagyobb létszámigény esetén sátrakkal, székekkel tudják bővíteni a teret.

Szállás. Nincs saját szálláshelyük, de Egernek és környékének számos nagyon jó saját szálláshelye van.

 

<a href="https://elitbor.hu/szerzo/nqv-admin/" target="_self">Elitbor</a>

Elitbor

(bemutatkozó szöveg feltöltés alatt)

Legfrisebb bejegyzések

Meggypiros mezben
Patikák és patikusok
Mi, svábok