Borok. A Sike Borászat 27 hektár szőlőterületen gazdálkodik. Ezek nagy része az
egerszóláti határban található. A legnagyobb egybefüggő terület a 16 hektár nagyságú
Szarvas-dűlő, másnéven Nagyhatár, mely egyedi fekvésű és kiváló talajadottságokkal
rendelkezik. Éppen ezért erre a területre a borászat meghatározó fajtáit telepítették. Merlot,
cabernet franc, cabernet sauvignon, syrah, alibernet, kadarka, pinot noir, olaszrizling. A
kellemes illatokkal rendelkező cserszegi fűszeres a Paptetőn terem 1,8 hektár területen. A
szóláti Tóbérc-dűlőben öreg merlot és kékfrankos, valamint új ültetvényben egy fajtakisérlet
viognier és egy régi álom, a furmint lett telepítve.
Egykoron Lőrincz György és Sike Tamás az Egervin borászaiként kézjegyükkel
hitelesítették a nagyüzem Grőber Pincészet márkanéven kifutó tételeit. Olyan volt ez, mint
amikor a villányi gazdaság legjobb beszállítóinak borai névre szóló nyakcímkével hirdették,
hogy a hanyatló szocializmusban is az igazi érték az ember maradt, a borember. Ott Bock
József neve emelkedett ki, itt e két mesteré, akik közül az egyik az Év bortermelője lett, a
másik pedig az érdemei ellenére viszonylag szűkebb körben ismert és kalaplengetett.
S ha már felidéztük a múltat, jelezzük, hogy Sike Tamás egészen kitartóan, huszonkét
éven keresztül szolgálta az Egervint és jogelődjét, végül jól kivárva, 2005-ben fogott bele a
magángazdálkodásba.
Sike Tamás egyébiránt kemény, strapabíró ember, aki a nagy fáradozások közepette
sem veszítette el a humorérzékét. Keménységét bizonyítja, hogy a Szépasszony-völgy népes
turista forgatagában értékesíti huszonhét hektárnyi birtoka borainak több mint felét, ami
egyrészt igen jó arány egy országosan ismert, a gasztronómiában is keresett borásztól,
másrészt az év melegebb felében pihenő nélküli napi készültséget igényel.
Úgy tűnik, Sike Tamás bírja. Pinceborozójában rendszerint huszonötféle palackos bor
várja a vendégsereget. Már ez a széles szortiment is önmagáért beszél. A borász nem variálja
agyon a termelést, mert egyértelműen a szőlő erényeire koncentrál: „A lehető legjobban megérlelt
szőlőből olyan bor készüljön, amely fehér borok esetén az elsődleges tiszta szőlőből
származó illatokkal, és fimon ízvilággal, vörösborok esetében pedig az egries stílusú, intenzív
gyümölcsökkel, fűszerezettséggel ajándékozza meg a bor fogyasztóját.”
Ez a cél. És el is éri.
Egy irodalmi hasonlattal élve: A Kazinczy által megkövetelt fentebb stíl eszménye
klasszicista választékosságra és emelkedettségre épült, amely összességében jótékonyan
hatott a hazai irodalomra, mert az alkotóktól megkövetelte a nyelvi tudatosságot és az
igényességet. Sike a tudatosság és az igényesség tengelyén mozog.
Borkóstoló. A szépasszonyvölgyi pince tágas terasza, mély pincebelsője ideális hely a
kóstoláshoz. Akár két nagy busznyi csoportot is tudnak fogadni, de előzetes bejelentkezés
szükséges. Tapasztalt borivóknak, akik önállóan állítják össze a programot, két napba is
tellhet, ha minden tétellel meg akarnak ismerkedni. A pince az év minden napján nyitva tart.
Vendéglátás. A hatalmas gyakorlattal rendelkező pincészet számos igényt ki tud
elégíteni – a bejelentkezőknek.
Szállás. Saját szálláshely nincs, de Eger igazi turistabarát város. A
Szépasszonyvölgyben is van több kiváló szálláshely.