St. Andrea Pincészet

Szerző: | 2023. június 08. | Egri borvidék, Felső-Magyarországi | Címkék:

Borok. Lőrincz György legtöbb tételénél csukott szemmel kortyolva Pannon borászt sejtenénk a bor mögött. Testesebben fűszeres, mint a legtöbb szekszárdi (ez inkább a Takler-Vesztergombi-féle vonal), magasabban van a sava, mint a villányiaknak, ugyanakkor érett tanninjaival mediterrán világot is idéznek elegáns egri borai. Lőrincz György tele van titokkal.

Amikor az Év Bortermelőjének választották, az eredményhirdetésre a Boldogságos nevű borát hozta el, ami az azonos nevű dűlőből származó olaszrizling, szürkebarát és sauvignon blanc házasítása. Megüzente tehát Dr. Lőrincz György, aki borászatból, pontosabban borászati vegytanból szerezte a doktorátusát, mégpedig vörösborokat kutatva, hogy Eger nem csupán vörösboros borvidék, sőt: elsősorban fehérboros. A dolog különleges szépsége, hogy Lőrincz György szívesen és elmélyülten érvel a kékfrankos mint a bikavér fontos alkotóeleme, valamint egy másik kékszőlő fajta, a kadarka mellett.

Akkor most mi is a fő csapás irány? Alighanem mindenekelőtt a szeretet. Ő maga jegyzi föl a képletet: Termőhely + szeretet = nagy bor. Költői alkatához illeszkedően a szőlőben környezettudatosan dolgozik, szüret után kíméletesen bánik az alapanyaggal és gondos szeretgetéssel neveli borait.

Betérni hozzá különleges élmény, mivel itt a bort forró szenvedéllyel készítik. Megtehetnék, hogy sorra bemutatják az alapborokat (a vörösnél maradva a kékfrankost, a kadarkát, a pinot noirt, a syrah-t és a bordeaux-i fajtákat), majd termékpiramist emelve ezek különböző szelekcióit és házasításait, ehelyett az évjárat, a dűlő és a szőlőhöz fűződő személyes viszony tereli a szőlőt a hordóba és a palackba. A szeretett, meggyes-borsos kékfrankos szólóban csak nagyon ritkán kap szerepet, a bikavérek zömében viszont komoly hangsúllyal van jelen. Központi szereplő. A pinot többféle megközelítésben kap hangot mint fajtabor, ugyanakkor fűszeres cseresznyéje ott van mindegyik bikavérben. A cabernet franc szólóban nincs a palettán, viszont a kékfrankos mögött a pinot-val hasonló szerepkört betöltve gazdagítja a bikavéreket. Belső szabályok hozzák létre a rendet. Egri bikavér mindenek felett!

Persze szólni kell részletesebben a fehérekről is. A Napbor sok szőlőfajta citrusos, friss házasítása. Az Egri Csillag Napbor egyes évjáratokban akár tíz szőlőfajta déli gyümölcsös, feszes és izgalmas tétele. Az Örökké Egri Csillag közel egynegyed-egynegyed hárslevelű, furmint, sauvignon blanc, chardonnay összeállítású, merész házasítás. Az eredmény egy tömör szerkezetű, több rétegű, rendkívül gazdag fehérbor. A Nagy-Eged-hegyen magasodó Mária-szobor melletti területekről jön mindig furmint és chardonnay házasításával a Mária Egri Cuvée Grand superior kategóriában.  Kerek, testes, komplex, egyensúlyban lévő, nagy fehérbor. Illatában és ízében érett körte, barack, fehérszirmú virágok, kis vanília, só, elegáns fahasználat jellemzi a megszokott sós-krétás aláfestéssel.

Étkezés. Szervezett eseményekhez (pl. borvacsora, partnertalálkozó, csapatépítő tréning, gálaebéd, konferencia, esküvő) biztosítanak előre egyeztetett formában étkeket.

Borkóstolás. Kóstolni pincelátogatással együtt lehet hétfőtől szombatig 10, 12, 14, 16 órától. Classicus, superior és grand superior kóstolósorra lehet benevezni. Borkísérő: bagett és olívaolaj. Bejelentkezés szükséges, csoportot 1 főtől fogadnak. Online kóstolást is tartanak. Irány a weboldal!

A legendás és minőségében megújuló Szépasszonyvölgyben a 38-as számú pincében, a Kedves bisztróban is lehet St. Andrea borokkal randevúzni. Szervezett kóstolás bejelentkezve érhető el.

Szállás. A borászatnak nincs saját szállása, de a környéken (Eger, Egerszalók, Egerszólát, Demjén) több száz szálláshely található.

<a href="https://elitbor.hu/szerzo/nqv-admin/" target="_self">Elitbor</a>

Elitbor

(bemutatkozó szöveg feltöltés alatt)

Legfrisebb bejegyzések

Mi, svábok
A nagy borkönyv
Kebtanoda kutyasport egyesület