„A bor személyes ügy” – vallja Dula Bence, aki kizárólag a pincészetében, vinotékákban és a
gasztronómiában értékesíti a borait. Így látja biztosítva azt, hogy beszélhetnek, beszélgetnek a
kincseiről. A híres egri borász igazi pedagógus is: mindig azon a szinten szólal meg a borairól, amin a
fogyasztó van épp, de azért elhelyez néhány új ismeretet is.
A szőlészetből doktorált Dula Bence életpályája igazi 20.-21. századi magyar történet. Kicsi
gyerekként anyai nagyapja dongókerékpárján ülve halhatta az egri dűlők, szőlőfajták titkainak
történetét és apai nagyanyja büszkén oktatta Tokaj-hegyaljai táj, a szőlő, a bor szeretetére, a
gazdálkodás mesterfogásaira. Csakhogy ekkorra már minden odavolt, elvették tőlük a szőlőiket, az
életüket. Talán ez szülte meg benne azt a konok elszántságot, mellyel rendületlenül járja útját, keresi
igazát a magyar szőlő- és borkultúrának, az új magyar szőlész-borász dinasztiák evilági
szükségességének.
Tanulmányaiban magas szintig jutott el, de aztán nagyüzemi szőlész-borászként megtanulta –
mint ahogy mondja – mit kellene másként, esetleg sokkal jobban, tanultan, világot látottan, okultan
az elődök tapasztalataiból elvégezni ahhoz, hogy a gazda is jól megéljen és a magyar bor is elismert
legyen a világban. A rendszerváltáskor a kárpótlásra építve komoly egri és hegyaljai területekre került
vissza a család neve. A közösségért mindig tenni kész Dula Bencét hegybíróvá választották, keményen
harcolt az egri érdekekért, háromszor választották újra az egri szőlő-bor termelők.
Időközben felnőtt a számára legfontosabb – ahogy vallja –, munkájának értelmet adó utód,
Áron, aki saját bevallása szerint sohasem akart borász lenni. Most viszont úgy tartja, mikor kimegy
hajnalban a hegyre és a nap fölkel a szőlőben, nála senkinek sincs szebb s jobb helye a világban.
Remélhetőleg nem szakadhat meg ez a történet, sorban áll a négy unoka, Matyi, Samu, Janka,
Barnabás, akik egyelőre csak figyelnek, hogy mit is csinálnak „ezek a megszállottak”.
A családi szőlészet-borászat lelke Terike, a feleség, akinek igen komoly mykológusi
tudományos, előadói, publikációs munkája mellett mindig jut ideje rendet tartani a szőlők
növényvédelmében, a család lelkivilágában is.
Egerben és Erdőbényén is otthonoson mozgó Dulák harmonikus borok készítésére
vállalkoznak. Kerülik a harsányságot, de mindent megtesznek a szép, szőlőaromák megőrzéséért.
Zavarba ejtően széles palackos borválasztékkal találkozhatunk náluk. A friss és az évjáratos borok,
valamint a kis szériás és különleges csomagolású érdekességeik száma meghaladja a huszonötöt, nem
beszélve „Trezor” tételeikről. Kiemelni képtelenség közülük bármelyiket is.
Dula Szőlőbirtok és Borgazdaság Eger-Erdőbénye, nem törekszik nagy tételekre. Egerből 30-
35 000 palackot, Tokajból, ahol kizárólag aszút készítenek 2-2500 palackot, visznek általában piacra
évenként, szőlőik nagyobb részét egyelőre értékesítik.
Egerben: leányka, muscat ottonel, tramini, sauvignon blanc, kékfrankos, blauburger, pinot
noir, cabernet sauvignon, kadarka, cabernet franc, merlot, medoc noir, syrah. Hegyalján: furmint,
hárslevelű, sárgamuskotály szőlőfajtákkal dolgoznak.
Vendéglátás. Előzetes konzultációt igényel.
Kóstolás. Külön figyelmet érdemelnek a trezor borok sorozat. Ezek limitált mennyiségben,
egyedi kiszerelésben, certifikációval kaphatók, előzetes rendelésre, egyeztetést követően!