Frittmann Borászat

Szerző: | 2023. június 08. | Duna, Kunsági borvidék | Címkék:

Frittmannék szívesen beszélnek a vendéggel, örömmel fogadnak csoportokat, tudják,
mi kell az ital mellé. Az értő látogatónak megmutatják a koracél tartályok alakuló vagy
palackozás előtt álló tételeit, s beszélgetés tárgyává teszik a hordómintákat is. Szakértelem,
elkötelezettség, magas minőség, példamutató szorgalom, nagyon széles választék (legalább
26-féle kiváló bor!), vendégszeretet jellemzi ezt a példás családi vállalkozást.
Országszerte népszerűek a fajtajelleges, zamatos classic borok: az ezerjó, az Irsai
Olivér, a generosa, a chardonnay, a cserszegi fűszeres, a rajnai rizling, a sauvignon blanc, a
Muskotály néven futó félédes Irsai-cserszegi házasítás, a háromféle rozé (kékfrankos, néró
és cuvée), valamint a kékfrankos, a kadarka, a portugieser, a cabernet franc és az Auróra
Cuvée, ami merlot, kékfrankos és cabernet sauvignon könnyed, gyümölcsös házasítása. Ezek
teremtik meg az alapokat az FPV jelölésű (Frittmann Pince Válogatás) prémium boroknak.
Ezek a kékfrankos válogatás, a merlot válogatás, a cabernet sauvignon, a cabernet franc, a
fahordós ezerjó és a késői szüretelésű ezerjó.
Külön felhívnám a borkedvelők figyelmét a kevésbé ismert generosa fajtára, amely
otthonra lelt Frittmannéknál. Az ezerjó és a piros tramini keresztezéséből született virágos
illatú, elegáns és lágy bort adó fajtát szűk egy évtizede termesztik nagyobb mennyiségben.
Frittmannék mint az ezerjó és a piros traminire visszavezethető cserszegi fűszeres
nagymesterei szükségszerűen jutottak el a generosához. A könnyed hangvételű (de
krémesen telt) száraz alapbor mellett elkészült a fahordós érlelésű változat is: A citromsárga
színű bor illatában karamellre és a kávéra emlékeztető pörkölési jegyek érezhetőek, rózsával
és trópusi sárga húsú gyümölcsökkel. Kóstoláskor körte, birsalma, citrusok jelennek meg. Én
is meglepődtem ezen az aromagazdagságon, holott több mint húsz éve kóstolom kitartó
rendszerességgel a nagyszerű Frittmann-borokat. S ha már itt tartunk, a száraz cserszegi
ellenpontjaként ajánlom a mézes, birsalmasajtos, trópusi gyümölcsös, citrusos, grépfrútos
kései szüretelésű párját.
Természetesen népszerű a két gyöngyözőbor, a fehér és a rosé secco, az ezerjó alapú
és a generosa, rajnai, ezerjó házasításával készülő pezsgő is. Mind a négy egyszerre vidám és
nagyon komoly darab.
„A hegyközség, a borvidék és a magyar borászat egyik legfontosabb feladata az
elkövetkező időkben, hogy kialakítsa a Kárpát-medencei klíma által biztosított egyedi íz
világú, zamatú borokat. Erre óriási lehetőséget biztosítanak a régi és új magyar fajtáink.
Természetesen a világfajtákat sem szabad elhanyagolni, de az egyediségünket mégis csak a
mi fajtáink és klímánk határozzák meg” – összegez Frittmann János.
Étkezés. A szálláshoz bőséges reggeli jár. Egyebekben étket kizárólag szervezett
kóstoláskor szolgálnak fel.
Szállás. A Frittmann Panzió 4 kétágyas szobával rendelkezik, akár franciaágyas
elrendezésben is, valamint egy családi szobával, ahol 2 két különálló szoba helyezkedik el,
melyek közös előtérrel és fürdőszobával rendelkeznek. Szobáik légkondicionáltak,

televízióval és hűtővel felszereltek, Wi-Fi, parkolás biztosítva. A panziónban nem működik
recepció, így csak előre foglalás lehetséges.
Borkóstoló. 5-8-10 tételes kóstolókat tartanak 8 főtől, öt nappal előre bejelentkezve.
Ilyenkor a család valamelyik tagja (itt éppen heten értenek kiválóan a borokhoz) tartja a
bemutatót, igény szerint a látványpince és az ászok pince bejárásával.

<a href="https://elitbor.hu/szerzo/nqv-admin/" target="_self">Elitbor</a>

Elitbor

(bemutatkozó szöveg feltöltés alatt)

Legfrisebb bejegyzések

Ópusztaszer hazavár
Meggypiros mezben
Mi, svábok