Klasszikus családi borászat a Birkáséké. A családfő Birkás Menyhért több
évtizedes tapasztalatára építve formálódott a vállalkozás, ahol ma már a fiú, Zoltán viszi a
prímet, de mindkettőjük „felettes énje” a rendszerető nagypapa, aki odaföntről felügyeli fiát,
menyét, unokáit, Zoltánt és Csillát, s minden más családtagot, aki besegít.
Az izsáki és orgoványi identitásból a kurjantópusztai önazonosságtudatba egy
évtizede átlépő borászat nagyot lépett előre azzal, hogy az addig is izmos marketinget
(borklub, hírlevél, akciók, kecskeméti és izsáki borvacsorák, budapesti borbemutatók,
fokozott borfesztiváli jelenlét) tovább erősítették az új pálinka- és borház beindításával. Itt, a
kurjantópusztai bázison jött létre a csinos vinotéka, ahol az új, kimondottan ízléses címke
világú borok közvetlen kapcsolatot teremtenek a fogyasztóval. A betérő vendéget itt mindig
valamelyik családtag fogadja, kínálja, kóstoltatja: Birkásék szó szerint lesik a borturista vagy a
visszajáró helyi vásárló igényeit.
Ha van értelme a „feltörekvő” jelzőt használni, itt mindenképp. Birkásék évről évre
erősödnek, az apró bizonytalanságokat szakszerűen kiigazították, s ma már, bő egy évtizede
a Kunsági borvidék élcsapatai között tartják őket számon. Remek borsort, igazán széles
választékot tudnak prezentálni az érdeklődőknek és kiváló, tájjelegű konyhával kényeztetik a
betérőt.
Az 1940-ben alapított, 2,5 hektáros birtok a mai borászat magja. Itt arany sárfehér és
kadarka termett, amit a mai napig művelnek az utódok. Dicséretes, hogy a borászat ősi, a
tájhoz szorosan kötődő magyar és magyarrá lett fajtákkal foglalkozik: Irsaival, kövidinkával,
cserszegivel, muskotállyal, kékfrankossal. A sort a cabernet franc egészíti ki.
Nagy erőssége a borászatnak, hogy kínálatukban több irányba is elmozdultak:
készítenek szőlőlét, borcsokoládét, borzselét, szőlőmagolajat és pálinkás csokigolyót is.
Borkóstoló. A kurjantópusztai élményközpontban 50, májustól szeptemberig a tágas
teraszon további 80 vendég kényelmesen iszogathat, falatozgathat. A fajtaborok mellett
kóstolható gyöngyözőbor, jégbor és pezsgő is. Kérhető kóstoló borásszal és borász nélkül is.
A borászat honlapjáról hétféle kóstolósort lehet választani.
Vendéglátás. Birkásék a sajtos hidegtálaktól kezdve a disznóságokon és bográcsos
ételeken keresztül akár a több fogásos főétkezésig mindenben állnak a borisszák
rendelkezésére. Az étel, az ital és az ár épp úgy megbeszélés kérdése, mint a szállásé. Ízelítő
a kínálatból: Kacsazsíros kenyér hagymával, zöldségekkel; lepényszendvics (csirkehúsos,
kolbászos, vega); vega borkísérő (humusz, sajt, zöldségek, baquett); sajtválogatás (sajtok,
borzselé, dió, alma, olivabogyó, mandula és baquett); magyaros vegyestál (parasztkolbász,
tepertőkrém, sajt, zöldségek, baquett). Főétel, desszert (borkóstolóhoz előre egyeztetéssel
rendelhető ételek: Fűszeres vajas csirkemell salátaágyon; parmezános édesburgonyával
töltött csirkemell, Wellington sertésszűzpecsenye; sült csirkemell vajas petrezselymes
spagettivel; házi almásrétes fahéjas pudinggal; meggyes-mákos tejfölös rétes
vaníliafagylalttal.
Szállás. Megpihenni a közeli Izsákon, ahol négy kétszemélyes szoba van közös
konyhával és pihenőrésszel, illetve a család vendégházában van lehetőség.