Szentpéteri Borpince

Szerző: | 2023. június 09. | Duna, Kunsági borvidék | Címkék:

Ha csak a legutóbbi öt-hét év hazai és nemzetközi borversenyeinek eredményeire fókuszálnánk, hazánk húsz legjobb borászata között kellene említenünk a kiskőrösi Szentpéteri Borpincét – egy szinten a mádi Holdvölggyel, a villányi Bock Józseffel és Günzer Tamással, a borotai Koch Csabával, a szekszárdi Dúzsi Tamással és Eszterbauer Jánossal vagy a soltvadkerti Frittmann testvérekkel. De a kiváló eredmények mellett a megújító erőre és a példamutató vállalkozói attitűdre is fel kell hívni a figyelmet.

Idősb Szentpéteri Attila, habár szenzációs érzékű borász, elsősorban agrármérnöknek tekinti magát. Kiskőrös központjában 1994 óta van egy jól menő növényvédelmi szaküzlete, ez a bázis, s vele szemközt a borház vinotékával, kóstolóteremmel. A nagyszülők és a szülők hatására kezdett borászkodni, hamar rájött viszont, hogy elég nagy  a nem tudás halmaza a tudáséhoz viszonyítva. Elvégezte a Corvinust, Kállay, Janky és Pásti professzoroktól tanulta a szakmát, „így ez a vonal szépen kitisztázódott, sok minden a helyére került.”  Ma már 35 hektár szőlőterületük van,  Attila fia, ifjabb Attila már a Soósba járt Budafokon, aztán a Corvinusra, ugyanúgy a Jankyék keze alatt, sőt mesterképzésre is odajárt. 1989 óta készítenek bort, de a családban elsőként ez a generáció foglakozik minőségi borkészítéssel. Anno  a nagyapák kezdték, a családi asztalon mindig volt ezerjó vagy kadarka. „Az apósommal, Józsi papával együtt vásároltuk meg a jelenlegi pincénket is, vele kezdtük el a borkészítést.”

Szentpéteriék elkötelezett hívei az alföldi dűlőszelekció gondolatának. Van mire építeniük, hiszen legjobb szőlőik azon a Csábori-Kétsoron teremnek, épp Kiskőrös és Soltvadkert határvidékén, ahol jelentős borászok nevelik az ültetvényüket, többek között Frittmannék is. Egyetlen példa a dűlő adottságaira: A rajnai rizling kései szüretre is alkalmas, sokarcú fajta. Kevesen foglalkoznak vele errefelé, mert sok figyelmet, áldozatot követel. A szőlőt nehéz védeni, keveset terem, technológiája is komplikáltabb a többinél. Szentpéteriéknek a Csábori-Kétsoron szépen terem a fajta. „Ugyanezt a Geisenheim 239-es rajnai oltványt telepítettem egy másik területünkre is, ami nagyon megfelelőnek tűnt, de 15%-kal kevesebb lett az extrakt, pedig szűztermés volt. Mindenféle paraméter elmaradt, és egyszerűen nem olyan ízű, mint a Csábori-Kétsoron. Ez a terület a legjobb.”

Szentpéteriék több fajtához is nagyon jó érzékkel nyúlnak: friss és (megfelelő évjáratban) kései rajnai, illatos Irsai Olivér, szép cserszegi, telt generosa, könnyed olasz, lágy blauburger, fűszeres kadarka, gyümölcsös kékfrankos, finoman fanyar cabernet sauvignon születik náluk és minimum négyféle (kékfrankos, néró, kadarka és cabernet sauvignon alapú) rozé, bár újabban a cabernéró a sztár, és nagyon jól eltalálták a néróból készített sillert is.

„Abban hiszünk, hogy a jobb minőség felé vezető út a sok munkán keresztül vezet és a rendkívül alapos szőlészeti és borászati munkákon át ível. Mindenképpen sokat kell gondolkozni azon, hogy a mi felételeink mellett milyen borokat készítsünk, hogy az a borvidéket és a családunk stílusát tükrözze és divatos legyen a borvilág számára is” – mondja az idősebb Attila.

Borkóstoló. A borházban vagy a pincében egyszerre akár 80 ember részesülhet ragyogó élményben, ha időben bejelentkeznek és egyeztetnek.

Vendéglátás. Szentpéteriék szívesen fogadnak borvacsorára is vendégeket. A kulcsszó itt is az egyeztetés.

Szállás. Kiskőrösön számos jó szálláshely közül lehet választani.

<a href="https://elitbor.hu/szerzo/nqv-admin/" target="_self">Elitbor</a>

Elitbor

(bemutatkozó szöveg feltöltés alatt)

Legfrisebb bejegyzések

Meggypiros mezben
Mi, svábok
Mi, svábok