Nincs öt kilométerre a hajósi pincefalutól a császártöltési. Előbbiben 1200, utóbbiban
600 pincét lehet számlálni. A méreteken túl különbség még az is, hogy Hajós település és a pincefalu
közel két kilométerre van egymástól, Császártöltésen viszont a pincefalu összeépült a településsel. „A
hatszáz pincéből tíz-tizenkét helyen folyik minőségi borászkodás” – mondja Berger Gábor, az
országos hírű Bergervin tulajdonosa. Itt nincs olyan hétvége, amikor ne fogadnának csoportot, s mivel
Hajóson is van egy pincéjük, előfordul, hogy ott a civilben gyógyszerész feleség, Emese kóstoltat.
A nagypapa még saját fogyasztásra készített bort, akitől Ferenc fia örökölte a kis szőlőt meg a
pincekulcsot. Berger Gábor édesapja eredetileg asztalos volt, aztán magántermelőként bővíteni
kezdte a birtokot. A takaros ikerpince kívülről két szomszédos présház képét mutatja, de csak az
egyikben van kóstolótér, mögötte pedig a téglaboltozatos pince, a másikban és a felső szinteken
szálláshelyeket alakítottak ki.
Gábor Európa egyik legjobb szakképző helyén, a budafoki Soós István Szakközépiskolában
végzett, majd a technikusi szintet megfejelte Kecskeméten egy diplomával. 2010 óta ő vezeti a
borászatot, az édesapja a 35 hektár szőlőbirtokot. Hazánkra jellemző módon 12 különböző helyen
teremnek a szőlők. Van Irsai Olivér, cserszegi fűszeres, generosa, kövidinka, olaszrizling, rajnai rizling,
sauvignon blanc, chardonnay, zöld veltelini, valamint kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc,
merlot, zweigelt és kadarka. Főleg kékfrankosból készül a rozéboruk, de néha a merlot-t is csatasorba
állítják. Gábor folyamatosan kísérletezik, barrique chardonnay-t, vörös házasításokat alkot.
A Főkáptalan 2020-as évjáratú bordeaux-i cuvée, amit Gábor édesapja tiszteletére készített
abból az alkalomból, hogy húszéves lett a borászat. Érett illatú, gyümölcsös, laza szerkezetű, fűszeres,
szekszárdi stílusú bor. A Leopoldus merész módon a kékfrankost emeli ki, és ehhez jön cabernet
sauvignon és merlot. Az itt egykoron húzódó mocsarat Lipót császár idején feltöltő falualapítók
emlékére készített 2019-es tétel finom savszerkezetű, élénk bor, ami jó sváb paraszti hidegtálért
kiált.
A feldolgozás a falu központjában lévő üzemben történik, a Keceli úttal párhuzamos
Főkáptalan úti pince és vendégház fogadóként, borozóként és látványpinceként működik. Rendszeres
programjaikról érdemes a honlapról tájékozódni.
Borkóstoló. A vendégház borozójában, vagy tíz méterre, a szemközti borteraszon összesen
akár százan is borozgathatnak. Vannak kipróbált borsor ajánlatok, de célszerű előre egyeztetni,
különös tekintettel az ételekre és a szállásra.
Étkezés. Nincs saját konyha, de nagyon kedvező áron kiváló ételeket rendelnek a közeli
étteremből. Elég annyit mondanunk, hogy egy sültes tál mindössze 2700 forintba kerül.
Szállás. Egyre többen fedezik fel maguknak a császártöltési csöndet. Családok számára is
megfelelő, de leginkább pihenni vágyó pároknak, baráti társaságoknak ideális ez az elvonulós hely.
Hét szobában 17 ágy várja a borturistákat. A szálláshelyen közös konyha és társalgó van. A vendégek
minden nap kontinentális és á la carte reggelit fogyaszthatnak. A párok értékelése szerint 9,5 pontot
érdemel a szállás.
Karácsonyi borexpo az Elitbor szervezésében
Szegeden a Római Rendezvényházban idén harmadszor rendezett portálunk sétálókóstolót. A februári és a júliusi rendezvényeink után december 9-én karácsonyi hangulatú borexpót tartottunk. Abban biztosak vagyunk, hogy mindenki megtalálta a számára legkedvesebb tételeket,...