Günzer Tamás

Villányi borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 7773 Villány, Baross Gábor u. 79.
Weboldal: www.borpinceszet.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 72/492-795, 30/217-7687
Fajtaösszetétel: Olaszrizling, ottonel muskotály, chardonnay, kékfrankos, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, syrah, pinot noir.
Günzer Tamás A Szegedi Borfesztiválon

Dlusztus Imre írása

Régi Villány-járók alapélménye, hogy a híres soron, azaz a Baross Gábor utcai pincesoron van egy folyton megújuló, de fő vonalaiban mélyen hagyományőrző borozó, a Günzer Tamásé. A megújulást évjáratonként egy-egy új tétel, kísérleti darab vagy a címkék változása jelenti, a hagyományt pedig a mindig takaros rend, a kedves kiszolgálás és a príma konyha, aminek a lelke a kemence.  Házi specialitásaik (a helyben készített füstölt sajt különlegesség, a kemencében sült fokhagymás-szalonnás nyúl, a kemencében sült liba és csülök, valamint a dédi villányi töltött káposztája és a pörkölt négy asszony módra) versenyre kelnek az itt kóstolható, nagyon magas kvalitású borokkal.

Günzer Tamás az öccsével, Zoltánnal együtt már tizenéves korában megtanulta az önálló borkészítést, mégis számára eleinte kiegészítő tevékenységet jelentett a pince. „Tizenkét évig az állattenyésztés volt a mindenem. 2002 viszont nagy fordulópont volt: a cabernet sauvignonomat tudtom nélkül benevezték a Pannon Bormustrára. A legmagasabb pontszámú vörösbor lett, és bekerült Magyarország top húsz vöröse közé is. Ekkor döntöttem el, hogy nekem nem szabad mással foglalkoznom, csak borkészítéssel.”

2014-ben debütált három szép, 2011-es évjáratú dűlőválogatott borral a Bocor dűlő. Ez a merlot, cabernet franc és klasszikus bordói cuvée új lendületet vitt az addig sem lustálkodásáról híres borászatba. És a lendület azóta is tart. Az indulás óta eltelt időszakot talán a Bocor bevonása előtti és utáni korszakra lehet osztani. Mert hogy egyetlen klasszikus sem úszhatja meg a korszakolást.

A Günzer Tamás mint márka több jól eltalált boron keresztül lett a boros világ meghatározó és igen népszerű eleme. Ilyen volt a ma is létező Mont Blanc Cuvée, ami a kezdetekben irsai olivér és olaszrizling merész házasítása. Ezt a bort a pohárból áradó szőlőillat, üdeség, játékosság és sok szép sav jellemzi, igazi szoktatóbor. A másik közkedvelt különlegesség a cabler fantázianevű áfonyás-szedres cabernet siller bor volt, amit a mai termékskálában már nem találhatunk meg. A termékpiramis csúcsán sokáig a Mátyás Cuvée állt. Günzer Tamás itt teljes erejében mutatja meg a merlot-val házasított franc robosztusságát és komplexitását – hamisítatlan villányi bájjal és erővel. Más ízlésűek a szenzációs, gyümölcstál-jellegű pinot-t illesztették a piramis csúcsára, nem teljesen véletlenül, de azok sem tévedtek, akik az Ördögárokból származó meleg, vajas merlot-t tették az első helyre. Mindezekhez jött a megszokottnál vastagabb kékoportó, aminek gyönyörű ibolyás illata külön is hangsúlyozta e fajta nem elhanyagolandó szépségét.

Günzer Tamás munkásságára a kezdetektől jellemző, hogy szeret minden hangszeren játszani. A villányi borászok többsége erősen vörösboros, fehérrel csak azért foglalkozik, hogy kóstoltatáskor, borvacsorán a rozé előtt legyen valami a sorban. Tamás viszont nem volt rest körülnézni a környéken (ha már Villány településen a rendszerváltáskor mindössze fél hektár fehérszőlő termett és azóta sem ez a fő csapásirány), s Szederkényből jó alapanyagot hozott a Mont Blanc-hoz. Chardonnay-ból is készített egészen kiváló, nem mellesleg a fajta franciaországi világversenyén ezüstöt kiérdemlő tételt. Már szinte az induláskor ráérzett, hogy a könnyed, gyümölcsös, kis szénsavval megbolondított rozéval csatát lehet nyerni a piacon, ami megalapozhatja a széles vásárlói kört. Korát kissé megelőzve hozta be a sillert. A többségtől eltérően komolyan vette, magas polcon tartotta a kékoportót. Szívesen készített áradóan gyümölcsös, mégis bársonyosan testes vörösborokat abban a szerencsére rövid időszakban is, amikor meghatározó borászoknál a tannin kapott túlzott hangsúlyt. Végül eljutott, ráadásul nem is egyszer (Mátyás Cuvée, nagy pinot fajtabor, Bocor dűlőválogatások, Grandior merlot) a magas extrakt tartalmú, komplex, ízekben, zamatokban, aromákban nagyon gazdag, mégsem túlságos csúcsborokig.

  A termőterületük 55 hektárra nőtt az elmúlt évek alatt, s ehhez további 20-25 hektárról vásárolnak szőlőt. Közel félmillió palack bort bocsájtanak ki évente. 2018-ban a néhány évvel korábban épített új borászat területén, uniós pályázatnak köszönhetően megkétszerezték az üzemméretüket, új palackos érlelővel lettek gazdagabbak a föld alatt, s a feldolgozót a föld fölött megduplázták. Ennek köszönhetően további 10-15 hektár termését tudják feldolgozni.

Az új korszakot jelentő Bocor termékcsaládjuk néhány év alatt tovább erősödött, kiszélesedett, és átalakította a korábbi termékpalettát. Kékfrankos, merlot, franc, bordói cuvée, Mátyás és Hála van könyvünk készültekor a hatos dobozban. Jelentős változás még, hogy Irsai Olivérből immár csendes bort is készítenek, e fajtából korábban csak gyöngyözővel jelentek meg a piacon.

 A pincészet munkájában már második éve Tamás fia, Roland mint főborász is részt vesz. Lánya, Gina pedig a marketing területén jeleskedik. Günzeréknél is megindult tehát a generációváltás, de ennek sajátos árnyalata, hogy a két fiatal külön céggel, saját gazdasági társasággal is bemutatkozott 2016-ban GNZR néven. Ezen keresztül saját készítésű borokat is forgalomba hoznak. Két fehérborral – egy errefelé ritka zöld veltelinivel és a szintén kevésbé gyakori sauvignon blanc-nal -, egy gyöngyöző rozéval és egy 2015-ös évjáratú prémium tétellel jöttek ki, aminek Hála a neve. Ennek az a története, hogy a családi tanács úgy döntött, a gyerekek négy hordót szabadon kiválaszthattak a pincéből, ebből készült végül a Hála cuvée, s olyan jól sikerült a fiatalok döntése, hogy a 2018-as Vinagora borversenyen már aranyérmet kapott.

Legutóbb teljesen megújult a cimkeviláguk, a tekintélyt árasztó fekete színekről áttértek a vidámabb, világosabb tónusra. Próbálnak franciásabb ízlésvilágot megjeleníteni a piros kapszulával és a fehér alapú cimkékkel, valamint a klasszikust felváltó modernebb betűtípussal.

A prémium borok arányát nem tervezik növelni, hiszen belföldön erre nincs további igény. A könnyedebb, gyümölcsösebb borok viszont keresettebbek. Igazi sikertörténet változatlanul a Mont Blanc cuvée, ami a bevezetés óta megváltozott tartalommal (muscat, olaszrizling, chardonnay) csábítja a fogyasztókat. Ebből a rozéhoz hasonlóan nem tudnak eleget készíteni. A technológiában is mindig van mit újítani: megvették a legújabb fejlesztésű Pellenc bogyózó-válogató gépet, amivel a bekerülő alapanyag minősége tovább növelhető.

Günzer Tamás szépen kimunkált hordóhasználattal valósítja meg a régi német közmondást, miszerint a jó borhoz kell egy csók a fától. Az idősebb Günzer testvér másfél évtizede készít nagyon magas minőségű borokat és ezzel a sokat emlegetett villányi nagy ötös közvetlen közelébe ért.

Kapcsolódó hírek

A kékfrankos volt a téma
Az Év bortermelője-díj: idén is a legjobb ötben

Az Év bortermelője-díj: idén is a legjobb ötben

2021.11.19. Lezárult az Év bortermelője-díj idei kiírásának jelölési szakasza és ezáltal kialakult a legjobb öt mezőnye. Tovább

Günzer Tamás – Harminc
Szenvedélyes értékteremtés

2021.10.20. Nem tartjuk kétségek között az olvasót, s rögtön az elején eláruljuk a felcím titkát: Günzer Tamás harminc éve készítette első borát. A jubileumot megünnepelni,... Tovább

Günzer Tamás – Harminc <br>Szenvedélyes értékteremtés</br>