Borbély Gyula és Gabriella 1981-ben újratelepítették a nászajándékba kapott badacsonytomaji régi családi szőlőterületüket. Ebben a szép vállalásban inkább a családi hagyományok iránti tisztelet mutatkozott meg, kevésbé a profi borászat megalapításának szándéka. A márkaépítést 1996-ban kezdték el és 10 év múlva már az újabb generációból Tamás fiúk és nemrég Diána lányuk is bekapcsolódott a pincészet munkájába. A hely szelleméhez illő friss és évjáratos tüzes boraik magukon hordozzák az éltető talaj mineralitását.
A családi vállalkozás központja hamisítatlan balatoni vendégváró pince, ami jobban megnézve (megkóstolva) egy modern és egy kézműves borászat fúziója családi alapon.
„Mi igazi családi pincészetként közösen dolgozunk, osztjuk el a feladatokat. Nyílván Tamás a pincészet arca, mint ifjú borász fiatalos lendületével és szakmai tudásával új arculatot és irányt adott pincészetünknek és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy már hétszer jelölték az Év Bortermelői közé” – fogalmaz Borbélyné Galambos Gabriella, a borászat ügyvezetője. Tamás fáradhatatlanul járja a boros rendezvényeket és viszi a hírét a borvidéknek, no meg kiváló boraiknak. A reduktív tételek aroma gazdagok és gyümölcsösek, a hordósak finom szerkezetűek és teltek. A két kiteljesedést az enyhén sós mineralitás köti össze.
Borbélyék sok hangszeren játszanak kiválóan. Többek között élénk és testes olaszrizling, a frissességet jó sav anyaggal hangsúlyozó kéknyelű-olaszrizling cuvée, parfümös-fűszeres muscat ottonel, ropogós savú rozé, bodzás (az irsai és az olasz előnyeit finoman összedolgozó) gyöngyözőbor, a talaj és a savhangsúlyos fajtajelleg harmóniájában született rajnai, a termőtájra jellemző szelekciók és mézes kései szüretelésű tételek vannak a palettán. Aki nem talál magának valót, foglalkozzon szörpivással.
Jelenleg 21 hektáron gazdálkodnak a Badacsonyi borvidék környező hegyeinek legjobb dűlőin. Büszkék a hatvan fő befogadó képességű új kóstoló helységükre, ahol a kóstoló mellé igény esetén saját disznóságaikból készített hideg paraszttálat vagy akár meleg ételt is felszolgálnak. Kiemelten fontos a tavasszal felújított, téliesített, 10 fő befogadására alkalmas vendégházuk, ahol házias reggelivel várják a vendégeket. „Akár egy éjszakára is fogadjuk a kerékpárosokat, ha van szabad helyünk” – mutatnak rá a balatoni turizmus egyik új szegmensére. Vendégeiket többféle borkóstolós ajánlattal, mellé friss stanglival vagy sajttállal, bortotóval, régi szőlőművelő és borászati gépek bemutatásával, dűlő túrával és szívélyes, meleg barátsággal várják.
S van még itt egy fontos körülmény: Borbély Tamás évről évre, megtorpanás nélkül fejlődve egyre komplexebb borokat készít.