Borok. A Balaton-felvidéki borvidékhez tartozó Szentantalfán szó szerint és
jelképesen is kimagaslik környezetéből a Dobosi Pincészet. És ez érthető a falu központjában
lévő családi épületre és a törzsvásárlók támogatásából (!) épített modern birtokközpontra is,
amit a szőlőültetvényben emeltek. Bizony, egyedülálló módon példátlan helyi összefogás és
közösségi finanszírozás eredményeként nyithatott meg 2020-ban a Dobosi Birtokközpont. A
90 támogató, akik egytől egyig mind törzsvásárlók és barátok, összesen 16 millió forinttal
támogatta meg a család régen dédelgetett álmát.
„A faluban lévő borkóstoló helyiségbe betérők sokszor kérdezték, hogy hol vannak a
szőlők. Mindig arra vágytunk, hogy legyen egy olyan épületünk, ami kint van a szőlőben, és
ahol nem csak a borokat tudjuk megmutatni, de az ültetvényt, a Balatont, a bennünket
körülvevő nyugalmat is. Hosszas tervezés után készült el a birtokközpontunk, ahol nem csak
a szőlőfeldolgozás történik, de komolyabb vendéglátásra is lehetőségünk nyílt. Ezzel együtt
nem szállodaként, és nem étteremként szeretnénk üzemelni, hanem olyan borászatként,
ahol meg lehet szállni és ahol jókat lehet enni, de a lényeg mégiscsak a bor” – hangsúlyozza
Dobosi Győző.
1721 óta foglalkozik a Dobosi család szőlő- és bortermeléssel. A bortermesztés
hagyományai a családban apáról fiúra szálltak, egészen a 20. század közepéig, amikor a II.
világháború miatt megszakadt a hagyomány. A rendszerváltás után Dobosi Dániel, a híresen
jó érzékű lakatosmesterből lett borász és fáradhatatlan felesége, Ilonka másolhatatlan
vendégszeretetével fogta össze és élesztette újjá a családi birtokot. Az öt gyerek közül Bálint
és Győző fiuk döntöttek a borászat mellett, ma már ők vezetik a vállalkozást. Így a
szőlőtermesztés hagyományai csaknem három évszázadon át apáról fiúra szálltak. A család
jelenleg 24 hektár szőlőt művel a borvidéken. Pincészetük a bioborok mellett 100%-os
szőlőlevek és szőlőmagtermékek termelésével és értékesítésével is foglalkozik.
Olaszrizlingből ötféle van a kínálatban, a könnyű gyümölcsöstől a dűlős boron át a
késői szüretelésűig. Győző, a Rizling Generáció néven futó balatoni összefogás motorja
szerint a régióban legjelentősebb, legnépszerűbb fajta jelképezi a borvidéki összetartozást. A
kiváló, szép savú juhfark a meszes talajban megmutatja a fajta szépségét. Méltán népszerű
az üdítő hatású sauvignon blanc-juk, mellette fajtajelleges chardonnay és két helyi klasszikus:
szürkebarát és kéknyelű található a pincében. Könnyed, gyümölcsös kékfrankos, cabernet
sauvignon és merlot egészíti ki a kínálatot.
Borkóstoló: a pincészet alapműködése a kóstoltatás, így itt minden egyes betérő
azonnal kortyolgathat. De ha többre vágyik, például a helyi termelőktől származó hidegtálra,
akkor érdemes bejelentkeznie.
Vendéglátás: a gasztronómia organikus alapokon nyugszik: „az itt elfogyasztott
ételek, a tiszta borokkal és a jó balatoni levegővel sejtszinten nyugtatnak, igazi pihenést
garantálva” – vallják Dobosiék. Kéthetente változik az étlapjuk, külön van ebéd és vacsora
menü, így az itt megszálló vendégek is tudnak választani. Minden étel mellé van borajánlás,
híven a fő profilhoz.
Szállás. „A reggeli remek, a házi málnalekvár isteni volt, az új birtokközpont nagyon
hangulatos. Mindenki nagyon készséges volt” – írja a vendégkönyvbe az egyik látogató. A
kilenc vendégszoba felszereltségére igen jó kombinációt találtak ki a házigazdák: minden
szobában található jól felszerelt saját konyha; van tóra néző szoba íróasztallal; több szobának
van kültéri étkezője; egyedi módon a négyszemélyes családi szobába szaunát raktak be.