Günzer Tamás

Villányi borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 7773 Villány, Baross Gábor u. 79.
Weboldal: www.borpinceszet.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 72/492-795, 30/217-7687
Fajtaösszetétel: Olaszrizling, ottonel muskotály, chardonnay, kékfrankos, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, syrah, pinot noir.
Günzer TamásA Szegedi Borfesztiválon

Jó íz világ és jó ízlés jellemzi Günzer Tamást. A villányi pincesoron megtalálható borozójában minden a helyén van: a pult, ahol jól láthatóak az ajánlott borok, a kóstolóterem rusztikus asztalai, a kemence üvegajtós tűztere, ami a takaros kis udvarra irányítja a figyelmet. Itt emelik ki forró tepsiben a csülköt, a fokhagymás szalonnás nyulat, dédi töltött káposztáját vagy a pazar réteskölteményeket. A borozó 40-60 vendéget tud fogadni - előzetes bejelentkezés alapján. A vendéglátók a borturizmus minden kérdésében (szállás, fürdőzés, túrák, éttermek) szívesen állnak rendelkezésre, de ez csak a körítés a szenzációs borokhoz.

Az ínyencek figyelmébe ajánlom a Mont Blanc Cuvée-t, ami irsai olivér és olaszrizling merész házasítása. Ezt a bort a pohárból áradó szőlőillat, üdeség, játékosság és sok szép sav jellemzi. A másik különlegesség a cabler fantázianevű áfonyás-szedres bor, ami olyan arányos és olyan könnyed, mint egy francia sanzon. Cabernet sauvignon alapanyagból hűtött eljárással készül ez a siller, ami a testes világfajtában rejlő pajkosságot szabadítja föl. A jól megépített termékpiramis csúcsán sokáig a Mátyás Cuvée állt. Günzer Tamás itt teljes erejében mutatja meg a merlot-val házasított sauvignon robosztusságát és komplexitását - hamisítatlan villányi bájjal és erővel. Más ízlésűek a szenzációs, gyümölcstál-jellegű pinot-t illesztik a piramis csúcsára, nem teljesen véletlenül, de azok sem tévednek, akik az Ördögárokból származó meleg, vajas merlot-t teszik az első helyre.

Ugyanakkor Günzer Tamáshoz érdemes betérni egy pohár kékoportóért is, mivel a gazda nem kötelező minimumként, hanem Villány klasszikus értékeként tekint e fajtára.

Tapasztalatom szerint Mayer Márton, Lelovits Tamás és Günzer Tamás egy orrhosszal a többiek előtt jár e műfajban, ezért javaslom, a tudatos ivók kóstoljanak meg minél több kékoportót az elérhető közel százból, hogy maguk is fölállíthassák a saját sorrendjüket.

Günzer Tamás a marketinghez is ért. Ha már nagyon sok pénzt költött az Ördögárokban vásárolt földterületre és a telepítésre, kalandtúrát szervez ide a borértő közönség számára. A kis csapat traktor vontatta nyitott kocsin juthat föl a Szársomlyó-hegy természetvédelmi területének szomszédságába, s ha megszomjazott, hűs, nagyon jó ivású rozét vagy a pohárból kiszökni kész, illatos fehér házasítást kap poharába.

Günzer Tamást sokáig a villányi nagy ötöst (Gere Attila, Bock József, Tiffán Ede, Polgár Zoltán, Gere Tamás) követő, legalább tíz szereplős második vonalba sorolták. Ma már ő a hatodik.