Frittmann János

Kunsági borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 6230 Soltvadkert, Eötvös u. 5.
Weboldal: www.frittmann.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 78/482-690, 30/3297-556
Fajtaösszetétel: Ezerjó, cserszegi fűszeres, irsai olivér, rajnai rizling, sauvignon blanc, kadarka, kékfrankos, blauer portugieser, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc.
Frittmann JánosA soltvadkerti aranyember

"A Kunság nem egyszerű. Aki itt borászkodni akar, annak szerelmesnek kell lennie bele" - mondta néhány éve a Decanter szakírójának Frittmann János. A Soltvadkertre betérő ítész idézett cikkében arról a szívdobogtató döbbenetről számolt be, amit egytől egyig átél minden olyan vendég, aki ismeretlenül toppan be a rendezett, tiszta, szervezett munkáról árulkodó pincészetbe. A kunsági városka központjából (a méltán híres cukrászdától) dél felé haladva tábla mutatja az Eötvös utcát, ahol garantáltan mindenkinek le fog esni az álla. A nagy borász család több generációs otthona szimbiózisban él a feldolgozóval, a palackozóval, az erjesztővel, a pincével, a kóstoló teremmel és a panzióval.

A pincészet akár busznyi csapatot is fogad előzetes bejelentkezés alapján. A széles választékból előre lehet összeállítani a kívánt kóstoló sorozatot. A család tagjai borkorcsolyával, aprósüteménnyel, kívánságra tartalmasabb ételekkel várják a vendégeket. A vinotékában pinceáron lehet vásárolni.

Egy jó tanács: az érkező vendég azonnal kérjen egy ropogós, fajtajelleges, dinamikus ezerjót! Ez az origó, a fókusz, az ízek fészke, az Aranyhegy. Mindegy, hogy a 2007-ben az Év Bortermelőjének választott főborász, az ő István bátyja, valamelyikük felesége, a nagymama vagy a borász gyerekek egyike tölt a poharunkba ? innen egyenes út vezet a megvilágosodásig. Egy korty kékfrankos rozé, és megértjük, mit jelent a szó: gyümölcsösség. Egy kis kadarka hozzá, és szétterül nyelvünkön az őrölt paprika tüze, zamata. Egy kékfrankos a telt meggyekért, egy merlot az érett szilváért, egy cabernet sauvignon a selymes málnáért, s azt mondjuk: mától tudatosan, nemzeti érdekből fogunk alföldi (Frittmann) bort inni.

De még mielőtt túl messzire szaladnánk, egy kis visszatérőre nézzük meg a cserszegi fűszerest. E sorok írója úgy véli, ez a stílus, a játékos savak, a szép test, a könnyedség valamint az íz, az illat és az aroma kiegyensúlyozott hármasa mutatja meg, miért hozta létre ezt a fajtát termesztője, Bakonyi Károly.

És még egy gondolat az ezerjóról. 2006-ban Móron a fajta versenyén két kategóriában is a legmagasabb pontszámot a Frittmannék bora érte el. Módos Ernő, a Magyar Borakadémia akkori elnöke zárszavában meg is állapította: Mór mellett Soltvadkert az ezerjó hazája. Jó tudni, hogy e városka határában 360 hektáron termesztik e fajtát. 2009-ben át is került Soltvadkertre a fajta országos borversenye.

Frittmannék mindent tudnak a borról. Szívesen beszélnek a vendéggel, örömmel fogadnak csoportokat, tudják, mi kell az ital mellé. Az értő látogatónak megmutatják a koracél tartályok alakuló vagy palackozás előtt álló tételeit, s beszélgetés tárgyává teszik a hordómintákat is. A házigazdák arra is ügyelnek, hogy a képzett kóstolóknak bemutassák: fajtánként más és más formájú pohár nyitja ki a bor igazi karakterét.

És van még itt egy nagyon fontos szempont: a jelenlét. Frittmann János, rengeteget dolgozik Soltvadkertért, a Kunságért, az Alföldért és a magyar szőlészeti-borászati ágazatért - nem feltétlenül ebben a sorrendben. Lokálpatrióta soltvadkertiként viszi a zászlót a különböző hegyközségi, termékpályás és egyéb érdekszövetségekben, ott van minden fontos borminősítésen, jelen van az Alföld borfesztiváljain, hallatja a hangját politikusok és mezőgazdasági szakemberek között, legyen szó fajtáról, eredetvédelemről, a szőlő áráról, igazgatási kérdésekről vagy vendéglátásról.

Míg István bátyja odahaza áll a helyzet magaslatán, János járja az országot és tartja magasan az alföldi bor zászlaját.

Szakértelem, elkötelezettség, magas minőség, példamutató szorgalom, nagyon széles választék (legalább 16-féle kiváló bor!), vendégszeretet jellemzi ezt a példás családi vállalkozást, aminek Frittmann János, a feje.