Dúzsi Tamás

Szekszárdi borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 7136 Fácánkert, Puszta 1.
Weboldal: www.duzsitamas.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 74/319-025, 30/4309 928
Fajtaösszetétel: Ezerfürtű, kékfrankos, kadarka, zweigelt, pinot noir, kék medoc, merlot, cabernet franc.
Dúzsi TamásA rozékirály

Hazánkban egyedülálló, hogy egy borász a termésének nyolcvan százalékából rozét készít. Az 1994-ben induló Dúzsi Tamásnál, a sokak által rozékirályként emlegetett szekszárdi borásznál sem volt mindig így, aztán a piac úgy döntött, hogy mindenkinél jobban kedveli a Dúzsi-rozét és punktum. Így aztán a szekszárdi Kadarka utcai pincében és a leányvári, hangulatos pincefaluban létre hozott présházban szinte minden a rozékészítésről szól. Megfelelő mennyiségű tárolótér és eszközpark van itt, mert ha eljött a szüret ideje, egy percet sem lehet késlekedni, és ha épp megkapta azt a kis színt a must (legyen az hagymahéj, lazac vagy félbe vágott eper), azonnal szét kell választani a lét a bogyótól.

A termékpalettának ez a szándékosan megválasztott aránytalansága csak a szakértő borisszának vagy a Dúzsihoz betérő vendégnek teszi lehetővé, hogy megismerkedjen a talán túl szerényen háttérben tartott egyéb borokkal. Ott van például a fürtike, azaz az ezerfürtű, aminél kedvesebb, szomjoltóbb bort még nem nagyon találtak ki. Vagy lássuk meg a szeretettel gondozott Kadarkát, ami úgy fűszeres (paprikás), valamint férfiasan fanyar, ahogy az meg van írva. A leányvári birtokrészből származó kékfrankos is gyümölcsös, jó ivású bor.

A Görögszó nevet kapott, cabernet franc-ra épített összetett bor pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a hétgyermekes, naponta legalább hetven kilométert kerékpározó ember jó alaposan leeresztette a gyökereit az ősi szekszárdi földbe. Hallgassuk csak, hogyan fogalmaz: "Gyermekkoromban már nem volt szőlője a családnak, de a környezetünkben mindenki másnak igen, így rendszeresen jártunk szüretelni. Ezen a környéken művészet lett volna szőlő nélkül felnőni. Az ember egész életét végigkísérik a régi ízek és hangulatok. A mai napig ebből próbálok meg profitálni."