Simkó Sándor – Evinor Pincészet

Szerző: | 2023. június 08. | Tokaji borvidék | Címkék:

Borok. Alulról a selymes Bodrog, fölülről a vár reneszánsz ablaksora méregeti a Simkó
Borászat (Evinor) teraszokban gazdag panzióját, ami alatt több évszázados, zegzugos pince
húzódik. Az látszik ezekből a tekintetekből, hogy Simkó Sándor sárospataki pincéjében kiváló
borokkal köthet közelebbi ismeretséget az ember. A pincében járva szinte tapintható, ahogy
a 18. századtól learaszolunk egészen a 13. századig.
Másfél évtizeddel ezelőtt egy borértő miskolci barátom vitt el Sárospatakra kóstolni. Az
Evinort ismertem a díszes üvegeiről, de rendes borissza nem ilyenekből tájékozódik. Szóval
leültettek a hűvös pince kóstolótermébe, a gazda épp nem ért rá, és hoztak egy száraz
szamorodnit. A borvidéken ebből az egyetlen tételből lehet megmondani, hogy mit ér a
pincészet. Ha pedig a betérő azonnal tudja, hogy száraz szamorodnival kínálták, akkor a
borász tudja, mit ér a vendég.
„Egy széles kóstolósor általában arra jó, hogy a tapasztalt borértő képet kapjon a
borászatról, az élményre vágyó borivó pedig kiválassza a neki legjobban tetsző 2-3 fajtát, ám
az Evinornál valahogy megbicsaklik a rend: a borok egytől egyig nagyon rendben vannak,
legyenek szárazak, édesek, aszúk, szamorodnik vagy fajtaborok, s végül az ember
legszívesebben elölről kezdené az egészet. Azt azért hozzáteszem, hogy ilyen tömör
szerkezetű, erőteljesen, de nem tolakodóan botrytises, mégis egyszerre diós és gyümölcsös
szamorodnit (1999-es évjárat) alig találni. Nagyon komoly szaktudás van itt, a vár tövében” –
írtam 2009-ben.
Azóta felnőttek a gyerekek, Gábor és Kitti. Sándor és Marcsi (a szülők) válláról
egészen sok terhet levesznek, és a bejelentkező borturistáknak is Kittivel kell konzultálniuk.
A borvidékre nem jellemző sauvignon blanc-nal és chardonnay-val nyitnak. Tudni illik,
hogy néhány éve a hat tokaji fajtán kívül másokat is engedélyeztek, ám ezeket zempléni
tájborként lehet forgalomba hozni. Furmint és szamorodni van a száraz sorban. Furmintból, a
kis visszamaradt cukor és a nagyobb test bemutatására van félszáraz is. A szintén őshonos
hárslevelű a sárgamuskotállyal félédes kiszerelésben jelenik meg. Aztán jönnek sorban az
édesek, elvégre a Tokaji borvidéken vagyunk. Késői szüretelésű házasítás közel 100
gramm/liter cukorral, jégbor (túlérett, megfagyottan szüretelt és préselt szőlőből készített
különlegesség) 148 gramm/liter cukorral, többféle aszú, közöttük 3 és 4 puttonyos még
azokból az időkből, amikor ezeket is lehetett készíteni, valamint édes szamorodni és a
világbajnok esszencia (478 g/l cukor, 100 g/l cukormentes extract).
Simkó Sándort 2001-ben az Év Bortermelőjének választották Tokaj-Hegyalján.
Szögezzük le, hogy minden esztendőben jó helyre kerül ez az elismerés. 2020-ban a
Vinagórán, ahol nyolcszáz bor versenyzett, a legsikeresebb családi borászat díját nyerték el.
„Lépésről lépésre haladunk, nem vagyunk harsányak” – mondja, amikor rákérdezek, ilyen
színvonalú borászat mellett miért nem hangosabbak a marketing kommunikációban.
Étkezés. Baráti társaságok számára előre bejelentkezve egyedi borvacsorát
készítenek.

Borkóstolás. Minimum nyolc, maximum 50 vendéget tudnak egyszerre fogadni
borkóstolóra. Bejelentkezés szükséges. Öt, hat, nyolc és tíz tételes kóstolósor közül lehet
választani.
Szállás. Csodálatos a hely, a teraszon állva előttünk a Bodrog, balra a vár. A hat
kétágyas szoba mindegyike tágas, pótágyazható. A panzióhoz jól felszerelt konyha tartozik,
baráti társaságok számára ideális, hogy bármit elkészíthetnek és akár hajnalig borozhatnak
háborítatlanul a teraszon vagy a szaletliben.

<a href="https://elitbor.hu/szerzo/nqv-admin/" target="_self">Elitbor</a>

Elitbor

(bemutatkozó szöveg feltöltés alatt)

Legfrisebb bejegyzések

Nemzeti Értékek Könyvkiadó
Meggypiros mezben
Mi, svábok