Sárga Borház Étterem

Szerző: | 2023. június 09. | Tokaji borvidék | Címkék:

Borok. „Aki rendszeresen jár Tokajba, itt ebédezik, mert kiadós, jóízű és egyszerű
ételeket kap, mindenféle tokajik vannak poharaztatva és mindig összefuthatni valami kedves
ismerőssel" – írta néhány évvel ezelőtt igen helyesen a Borigo. Azóta sem változott semmi, a
37-es főút mellett, a Disznókő dűlő szélén találkozási és igazodási pont van. Zarándi Vilmos,
az étterem gazdája franciás lazasággal, sohasem túlzó közvetlenséggel, az évszakokat a
tányérunkba varázsoló kreativitással igazgatja itt a mindennapokat. Ha a szerteágazó
kóstolgatásokba megfáradt polgár valami kiadós magyar étekkel tenne rendet a
szervezetében, ott a gazdag és sűrű Jókai bableves vagy a marha pofája zaftosan. Ha viszont
két borház látogatása közé halat csippentenénk, mindenféle megfogalmazással
találkozhatunk apró, jól elhelyezett gasztronómiai poénokkal, például a feta sajtos dinnyével
mint körettel.
Minden desszert telitalálat, de kiemelkedik közülük a mákos bobájka (a környéken a
gubát nevezik így) mákfagyival. Hiányzik belőle az átlag desszertek olykor túlzó édessége és a
mák erőteljes jelenlétét gyümölcsös öntet teszi vidámmá.
A hely nagyon jól szolgálja Hegyalját, ezért is emeltük be a látogatandó borászatok
közé. A 37-es úton haladóknak, akik végül is a borvidék tengelyén autóznak, jövet-menet van
lehetőségük a helyi ízekre épített fúziós konyha (káposztás cvekedli kacsával, sőt a májával
is!) remekműveivel randevúzni, de még ennél is fontosabb, hogy rengeteg borászat
mutathatja itt meg poharaztatva egy-két tételét. A betérőnek sokszor csak a táblára krétával
felrótt borokra kell fókuszálni, de ott van még a gazdag borlap, és a felkészült személyzet is.
A hangulatos terasszal, pincével, emeleti különteremmel rendelkező
élményműhelyben kiváló séfek és a vendégért tüsténkedő, felkészült felszolgálók dolgoznak.
Ha rajtam múlna, ide iskoláznám be hazánk vendéglátó-ipari közép- és főiskolásait, valamint
ezek tanárait is.
Ami a timpanonos oromzatú, szép épületet illeti: Lónyay Menyhért, későbbi
miniszterelnök és a Magyar Tudományos Akadémia elnöke építette a 19. században,
klasszicista stílusban, eredetileg présháznak. Az étterem tökéletes arányokkal lakta be. A
teljességhez hozzátartozik, hogy a borlapon számos izgalmas tétellel szerepelnek a
legkiválóbb magyar borászatok (tehát vörösbor is kapható), valamint az AXA Millésimes
tulajdonában álló francia és portugál birtokok.
Külön szín, hogy időről időre kézműves piacot rendeznek a borház parkolójában. Itt
helyben készített, helyben termett termékeket lehet kapni zempléni, borsodi és hegyaljai
termelőktől, illetve kézművesektől. Külön figyelmet érdemelnek az Ízesörömest csodálatos
lekvárjai.

Borkóstoló. Borok-falatkák menü kíséretében a borturisták megkóstolhatják a
Disznókő vagy más neves tokaji pincészetek borait. A különleges, egyedülállóan komplex
borok és a friss alapanyagokból készített, kreatív ételek találkozása minden évszakban újabb
felfedezésekre hívogatják az ínyenceket.
Étkezés. Csak öt főétel, kedvteremtőnek: Bőrös fogas, petrezselymes rizottó,
citromos mentamártás. Libamáj, görögsaláta. Füstölt csülök, juhtúrós sztrapacska. Tiszai
harcsapaprikás, sós vargabéles, tejfölhab, kapor. Mediterrán jércemell, grillezett zöldségek,
bazsalikommártás.
Szállás. Bár az étterem közigazgatásilag Mezőzomborhoz tartozik, a közelebb lévő
Mád számos kiváló szálláshellyel rendelkezik.

<a href="https://elitbor.hu/szerzo/nqv-admin/" target="_self">Elitbor</a>

Elitbor

(bemutatkozó szöveg feltöltés alatt)

Legfrisebb bejegyzések

Nemzeti Értékek Könyvkiadó
A nagy borkönyv
Ópusztaszer hazavár