Demetervin

Szerző: | 2023. június 07. | Kezdőlap, Tokaji borvidék | Címkék:

Birtok. A Demetervin elsőrendű feladatának tekinti a dűlők karakterének
bemutatását. Azért is fontos ez, mert a Hegyalján a tömegtermeléssel és a nagyvállalati
igénytelenséggel több helyen is megszakadt a párbeszéd a termőhely (dűlő, parcella) és a
borász között, így megszűnt a magasabb szintű, terroir-alapú borkészítés lehetősége.
Demeter Endre a világörökségi értékek fenntartásáért dolgozik, mégpedig a legmagasabb
minőségben.
Demeter Endre eredeti szakmáját tekintve jogász, de friss diplomásként gazdasági
újságíróként kezdett el dolgozni. Sajtómunkásként a szeriőz Origótól a Dekanter érintésével
kikötött a Blikknél. Ekkor szembesült azzal, hogy nem ez az ő útja. Egyre jobban vonzotta a
szőlő és a bor. Kiváló eredménnyel elvégezte a kertészeti egyetemet, sőt egy darabig
oktatott is. A családdal Mádon gazdálkodnak, kizárólag saját mádi ültetvényeikből származó
alapanyagot dolgoznak fel. Területeik az Úrágya, a Király, és a Kakas dűlőkben találhatók. Az
általuk művelt nyolc hektárból három teljesen hagyományos kézi, azaz bakművelésű. Fontos
számukra a helyi adottságok – talajok, fajták, és szőlőtermesztési kultúra – bemutatása, ezért
minden igyekezetük arra irányul, hogy jellegzetes és tökéletes alapanyagot szüreteljenek a
mádi dűlőkből.
A borászatban is hasonló filozófiát követnek: a szőlőt a lehető legkíméletesebb
módon dolgozzák fel, és természetes módon erjesztik borrá. Náluk nem múzeumi tárgy a
hagyományos, kézi vezérlésű kosaras prés. A birtok organikus fejlődése során 2003-ban
jutottak el odáig, hogy első komoly – 900 palackos – tételük, az Úrágya Furmint kereskedelmi
forgalomba került. Az évi átlagosan 12-15 ezer palack borukból ma is fontos szerep jut az
egyedi tételeknek. A Mádi Kör 2006-os alakulása óta aktívan vesznek részt a mádi
termőhelyek bemutatását célzó kutatómunkában.
Legfontosabb erényüknek a tiszta ízképet kell tekintenünk. Bármilyen irányba
indulnak el, legyen az száraz furmint, frizzante, pezsgő, aszú vagy száraz szamorodni, a
középpontban a mineralitáson átszűrődő gyümölcsösség csillog. Az ember úgy érzi, a jól
beérett, de élénk savak terelgetik, csiszolgatják a gyümölcsök ízét. Ez a fajta játékosság emeli
nagyon komollyá és egyben komplexszé a boraikat.
A birtokközpont az 1750-es években már állt, első említésekor a Pulszky család
tulajdonában volt. A folyamatos bővülés során a házat 1905-1985-ig lakó Barna család
kádárműhelyt is működtetett benne. A kőépület alatt hatalmas pincerendszer húzódik,
amelynek jó része ma is a birtokközpont része, és a felújítások után működőképes lett: sok
évtized után újra borospinceként üzemel. A lakó- vendéglátó- és gazdasági funkció
összekötésének hagyománya jegyében az egykori kádárműhely helyén alakították ki a
szőlőfeldolgozó-teret. A kóstolóhely a szomszédos épületben kapott helyet, ami az 1867-es

Tokaj-Hegyaljai Albumban is szerepel. A pincészet Mád főutcájáról, a Rákóczi utcáról is
visszakapta bejáratát: a felújítás utolsó elemeként a korábbi üzlethelyiségben a Tokaji
Borbarátnők mintaboltja kapott helyet.
Borkóstolás. Bejelentkezve csodálatos italokhoz juthat a borturista a csak itt kapható
száraz pezsgőtől a dűlőszelektált furmintokon és aszúkon át a pálinkáig.
Vendéglátás. Az étel előzetes egyeztetést igényel. Piknik, dűlőtúra, étteremfoglalás,
kerékpárbérlés, csapatépítés, bármi bekövetkezhet.
Szállás. A birtokközpont három épületében 17 vendég számára apartmanokat is
kialakítottak a borászathoz kapcsolódó helyiségek mellett.

<a href="https://elitbor.hu/szerzo/nqv-admin/" target="_self">Elitbor</a>

Elitbor

(bemutatkozó szöveg feltöltés alatt)

Legfrisebb bejegyzések

Mi, svábok
A nagy borkönyv
Patikák és patikusok