„1994-ben, amikor Tokaj-Hegyaljára kerültem, nagyjából 10 újonnan létrejött
birtok létezett, most ez a szám megközelíti a 150-et” – mutat rá egy lényegi kérdésre
Kanczler András, a Basilicus társtulajdonosa és borásza, aki Mórról került Tokajba, egyenesen
a Hétszőlőhöz, ahol kiváló mersterektől, Kovács Tibortól és Demeter Zoltántól tanulhatott
szemléletet. Móron az ezerjó, Hegyalján a furmint a fő fajta. Nem nehéz párhuzamot találni
közöttük, hiszen erős karakterű szőlőkről van szó, akik hajlamosak a töppedésre,
aszúsodásra, valamint magas minőséggel hálálják meg a több éves, gondos érlelést.
Az újonnan létrejött birtokok és több régi családi borászat dinamikus fejlődése
fogalmazta meg az igényt, hogy Kanczler és társa, Basa Richárd létrehozzanak egy
borkulturális centrumot. A 2009-ben Tarcalon alapított Basilicus Borkultúra Központ
eredetileg elsősorban a helyi bortermelői és gasztronómiai hagyományoknak kívánt
bemutatóközpontja, bázisa lenni, de a 2011-es évjárattól a központhoz tartozó Basilicus
Szőlőbirtok gondozásában egyre szebb, saját borokat is megismehetett már a piac. A
Basilicus – önmeghatározása szerint – a borkultúra Tokaj-hegyaljai bástyája.
A központ saját borainak előállítása és a tokaji borkultúra megismertetése mellett fő
céljának tekinti, hogy összefogja, szervezze, koordinálja a térség borászatait, szálláshelyeit és
kézműves termékek (pl. sajt, lekvár, borecet) előállítóit, hogy a borkedvelő turisták
koncentráltabban tudjanak ismerkedni a helyi hagyományokkal és gasztronomiai értékekkel.
A birtok kiemelendő dűlője a Mestervölgy, amely mintegy 250 méter magasan
található, talaja pedig főként nyirok és lösz. Elegáns, egyensúlyos, az ásványosság
tekintetében egyedi karakterű, szárazra erjesztett borok születnek itt. A birtok gazdáit is
meglepte az első, dúlőszelektált furmint a fajtajelleges komplexitáson túl a maga határozott
gyümölcsösségével, így azóta is élvezettel mutatják be a borbarátoknak az évjárati
árnyalatokat.
Kanczler András a borvidék értékeinek szószólója. Meggyőződése, hogy
összefogással, egymás iránti nyitottsággal nagyobb eséllyel lehet visszaemelni Tokajt az őt
megillető magas polcra. Az 1910-es években négy meghatározó borvidék volt a világon:
Tokaj, Bordeaux, Champagne és Burgundia. Ma sajnos hiányzik Tokaj a világ nagy
éttermeinek borválasztékából, holott a minőség ma is kiemelkedő.
Kanczler szerint immár több olyan szálláshely működik a borvidéken, amelyet
érdemes bázisul használni ahhoz, hogy elmélyedjen a borturista a borvidék szépségeiben,
mindenekelőtt a világ legértékesebb természetes édesborában, az aszúban. „Nem szabad
elengedni a vendégünk kezét, javasolnunk kell neki a legjobb helyeket, így én a saját
konkurenciámra is örömmel hívom fel a figyelmet” – mondja a gazda.
Széles fajtaválaszték (minden hegyaljai fajtával foglalkoznak), visszafogott
tőketerhelés, bioművelés, hordóban erjesztés – ezek a borkészítés sarokpontjai. A Basilicus
nagy dobása azonban a Purcsin. Ez a helyben honos, a filoxéravész előtt elterjedt, de mára
csaknem elfeledett kékszőlő fajta szó szerint új színt hozott. Gyümölcsös, élénk bort ad,
száraz és édes változata is népszerű.
Borkóstolás. A tarcali birtokközpont kóstolótermében 35 vendég, a kültéri
környezettel együtt jó időben további akár 70 fő számára tudnak helyszínt biztosítani, legyen
szó magánrendezvényekről (például születésnap) vagy céges rendezvényekről (tréningek,
szakmai továbbképzések).
Vendéglátás. Grillterasz, elegáns udvar, szükség szerint rendezvénysátor áll
rendelkezésre. A vendéglátók mindenben állnak a borturisták szolgálatára.
Szállás. Fő küldetésükhöz híven a borturistáknak kiváló szálláslehetőségeket
ajánlanak.