Amikor a világhírűvé lett pezsgőgyárát alapító Törley József hazatért franciaországi
tanulmányútjáról, azonnal olyan helyeket kutatott, ahol a pezsgőkészítéshez megfelelő
alapanyag termeszthető. Budafok közelsége is közrejátszott abban, hogy végül Etyek lett a
magyar Champagne, de Törley jónak találta a zalai, a Mohács-környéki és a bükki
termőterületeket is.
Később úgy alakult, hogy a kimondottan savgerinces izsáki sárfehér szőlőfajta miatt a
Kunság is a Törley Pezsgőgyár fókuszába került. Innen, Izsákról indult Mezei Mihály pályája.
Gyerekként a szőlőben nőtt fel, hiszen a szülei is szőlőtermesztéssel foglalkoztak. Egyenes út
vezette a Kertészeti Egyetemre, de mire végzett, a család elveszítette a szőlőterületeit.
Ekkor, 1968-ban fogadta meg, hogy ha lehetősége lesz rá, újra alapítja a családi birtokot.
Friss diplomásként az lzsáki Állami Gazdaságban kezdett el dolgozni. Szorgalmával, tudásával
és a pezsgőkészítés iránti alázatával kiemelkedett a kollégái közül, és idővel egyre nagyobb
feladatokkal bízták meg. 1991-ben már a borászati üzemet vezette, ahol évente 15 millió
palack pezsgőt készítettek az irányítása alatt.
A rendszerváltás elhozta az önálló borászat alapításának lehetőségét. Mezei Mihály a
Bükki borvidéken, Tibolddarócon találta meg az ideális feltételeket álmai megvalósításához.
Mivel a Kárpát-medence összefüggő szőlőskert, nem kell meglepődnünk azon, hogy ebben a
kis faluban már a 14. században is termesztettek szőlőt, sőt az itteni borok a szerémihez,
majd a tokajihoz hasonlóan Lengyelországban is kedveltek voltak. lsmertségét azonban
annak köszönhette a 20. század elején, hogy a helyi szőlők feldolgozására modern feldolgozó
üzemet létesített a Törley Pezsgőgyár. Erre a virágzó korszakra az 1990-es évekre csak az
elhanyagolt régi pincék, és a gazzal benőtt, elhagyott szőlők emlékeztettek.
Mezei Mihályt viszont a romokban is meglátta a különleges helyet. A termőhelyet
északról a Bükk gyönyörű erdői védelmezik, délre pedig a végtelen Alföld terül el előtte.
Ideális körülményeket biztosít a természet a pezsgőkészítéshez: állandóan jár a levegő,
kiegyenlített a csapadék, megfelelő a napsütéses órák száma, a klíma megőrzi a savakat.
Először 30 hektár elhagyott szőlőt és egy romos pincét vett. Az újratelepítést követően
folyamatosan bővült a birtok, a gazda sorra vette meg az elhagyott pincéket és közelít a 100
hektárhoz.
2013-ban adták át az új, modern pezsgőüzemet. Fehérborokban az illatos, könnyed
muskotály és királyleányka mellett helyet kaptak az olyan klasszikusok is, mint az olaszrizling,
és a szürkebarát, de a gyümölcsös rozék és a finoman fűszeres vörösek kedvelői számára is
készülnek borok. A Prosecco kifejezést a buborékos, enyhén habzó borra értjük, de
eredetileg ez településnév: innen származik a népszerű borfajta. Tibolddaróc a mi kis magyar
Proseccónk. Tiszta, könnyed gyümölcsösség jellemzi Mezei Mihály italait.
Karácsonyi borexpo az Elitbor szervezésében
Szegeden a Római Rendezvényházban idén harmadszor rendezett portálunk sétálókóstolót. A februári és a júliusi rendezvényeink után december 9-én karácsonyi hangulatú borexpót tartottunk. Abban biztosak vagyunk, hogy mindenki megtalálta a számára legkedvesebb tételeket,...