Koch Borászat

Szerző: | 2023. június 08. | Duna, Hajós-Bajai borvidék | Címkék:

A Hajós-Bajai borvidék domborzata, talajszerkezete, klímája csaknem azonos a
Szekszárdi borvidékével. Történelmi, gazdasági és politikai okokra vezethető vissza, hogy
szemben Szekszárddal, a Hajós-Bajai borvidéken nem alakult ki olyan borkulturális központ,
amely igazodási alapként szolgálna az egész borvidék számára. Centrum és periféria, ahogy
tanultuk. Sajátos módon a Hajós-Bajai borvidéken ezt a kulturális missziót egy naggyá lett
kistelepülési, konkrétan borotai borászat tölti be. A misszió vezetője a Villányi borvidéken is
érdekelt Koch Csaba (2019-ben az Év bortermelője), akinél jobban kevesen ismerik a Kárpát-
medence szőlő-bor ágazatát, és aki a lehető legnagyobb invencióval vállalta magára a
vezérszerepet.
Néhány éve Csabára várva az irodája polcán megszámoltam, hogy épp 32 bora van
forgalomban. Gigantikus! Ha nem kóstolnám több mint egy évtizede rendszeresen, akkor azt
is írhatnám, hogy átláthatatlan. De nem. Itt minden egyes tétel alapos előkészítéssel, magas
színvonalon jön létre. A 140 hektáros birtokon Irsai Olivér, cserszegi fűszeres, cabernet
sauvignon, ottonel muskotály, pannónia (bio), bácska, chardonnay, cabernet franc,
kékfrankos, rajnai rizling, pinot noir és kadarka szőlő terem. „A bor készítésének sok jó útja
van! Minden út jó, aminek a vége egy egészséges, hibátlan, tiszta ízű bor, és minden bor jó,
amely valamely fogyasztó örömére szolgál” – vallja és hangoztatja Koch Csaba. Ez a szemlélet
a szőlőben mint gyümölcsben rejlő erények felszabadítására, kibontakoztatására sarkallja a
borászt. Egy-egy fajtát több módon is bemutat, így bizonyítván, hogy az adott fajta két
különböző területen vagy eltérő termesztési mód mellett más és más arcát tudja
megmutatni.
Ennek a szemlélődő borkészítésnek lett az eredménye a Frisch borcsalád. Az Irsai, a
cserszegi vagy a chardonnay nagyon jól működött, kiváló minőségben szolgálta a borivók
tízezreit, de a borász emelt a téten, mindegyikbe belelátta a teltebb, vajasabb tartalmat, és a
területek szelekciójával, valamint a termés finom korlátozásával létrejött az emeltebb szint.
De ha már belevágott például a chardonnay fajta mélyebb megismerésébe, eljutott a
pezsgőig, és hát érdemes aláhúzni, hogy a műfaj egyik legjobb megvalósulása jött létre, ami
szó szerint itatja magát.
A fajtajelleges, szép savszerkezetű fehéreken túl rajzolódik ki több új világ: a rozék
nagyszerűek, a kékfrankos meggyes-borsos finomság, a kadarka a gyümölcságyra szórt
fűszerek orgiája, a két cabernet az elegancia mintaképe, de van példa a kreatív
hordóhasználatra (cabernet sauvignon), a dűlőválogatásra (kadarka), vagy a nyalánkságokra
(Snow Wine) is.
Étkezés: Bejelentkező csoportoknak a hidegtálak, sajttálak mellett a szakácsmesterek
sokféle kemencében sült finomságot készítenek megegyezés szerint.
Borkóstolás: Nagyon sok variáció képzelhető el a borok számát, az italsor mélységét
tekintve. Lehet sétálókóstolót kérni a hatalmas acéltartályok között, lehet borozni a fedett
teraszon, a pincében, a hantolt pincében vagy a panzió éttermében, esetleg a panzió
teraszán. De gustibus. Mindenesetre érdemes megnézni, elemezni a borászat weboldalán
található ajánlatot.

Szállás: a magas minőségű panzióban 8 szobában összesen 24 vendég alhat. A
szálláshely wellness részlegében lehetőség van felfrissülni, szaunázni vagy a szabadtéri
medencében megmártózni, úszni. Jakuzzi és dézsafürdő is rendelkezésre áll. Az autentikus
bácskai stílusban készült borászati épületegyüttesben található egy, a kádár szakmát
bemutató múzeum és egy, a 19. század végét idéző kádárlakás.

<a href="https://elitbor.hu/szerzo/nqv-admin/" target="_self">Elitbor</a>

Elitbor

(bemutatkozó szöveg feltöltés alatt)

Legfrisebb bejegyzések

Patikák és patikusok
Patikák és patikusok
Meggypiros mezben