Demetervin

Tokaj-Hegyaljai borvidék

Volt Dlusztusunk hozzá
Cím: 3909, Mád, Bercsényi u. 5.
Weboldal: www.demetervin.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 20/ 466-3011
Fajtaösszetétel: Furmint, hárslevelű, sárgamuskotály.
Demetervin Demeter Endre

A legjobb mádi hagyományokat folytatja a jogi doktorátussal is rendelkező, újságíróként is jegyzett Demeter Endre, aki egyrészt a szakmai elmélyültségben, másrészt a teremtő szenvedélyben követője Szepsy Istvánnak és Áts Károlynak. A sajátos mádi szellemi mikroklíma meghatározza az ifjú borász előmenetelét. Nem is lehet ez másként egy olyan bortermő helyen, ahol többen is a borok íz világának, szerkezetének aprólékos csiszolgatásával foglalkoznak.

A pénzügyes vénájú, borszerető politikus édesapa és a többdiplomás, végül borásznak állt fiú a legendás Pulszky család egykori birtokán rendezkedett be. A központi épület egykoron kádárműhelynek és kiterjedt pincerendszernek is otthont adott. Utóbbinak egy része ma is befogad hordókat és palackokat. A kádárműhely helyén ma a feldolgozó található, ahol szigorúan a hagyományos módszerekkel készítenek tokaji borokat.

Demeterék nem használnak fajélesztőt, és piacra kerülő boraik esetén csak a hagyományos, zempléni fahordós erjesztés és érlelés jöhet szóba. Acéltartályt csak a kísérleti tételeknél - például a méthode traditionel eljárással készített brut de brut nyerspezsgő alapborának készítéséhez - alkalmaznak. 2003-ban töltötték le az első tételt, az Úrágya dűlőből származó furmintot. A dűlők (Betsek, Király, Kakas, Holdvölgy és persze az Úrágya) egyéni adottságai és a csodálatos furmint fajta gazdagsága állandó feladatot ad a borászatnak. A hét hektáron gazdálkodó pincészetet rendkívül kis palackszámok jellemzik: az 1000 palack feletti mennyiség már kiemelkedő kereskedelmi tételnek számít.

Demeterék a dűlőszelektált boraikban és a fajtaboraikban is a száraz irányt választották fő csapásként, mivel megítélésük szerint ebben a műfajban mutatható meg igazán a mádi karakter, a mineralitáson átszűrődő gyümölcsösség, a terroir-jelleg. Boraik valóban rendkívül karakteresek. A 2008-as Úrágya Furmint tömör, mégis megfejthető komplexitása egy nagyon komoly borász arcvonásait rajzolja meg.

De szerencsére Demeter Endre nem merevedik bele a komolyságba: a literenként 4 gramm visszamaradt cukorral kedvessé tett, a zamatok és illatok megtartásáért kóracélban erjesztett, furmint-hárslevelű házasítású frizzantéja mint a borvidék első gyöngyözőbora mosolyt varázsol a száj szegletébe.

Kapcsolódó hírek

Délceg, Mád, új palackforma

2012.06.18. Demeter Endre, a Mádi Kör oszlopa a komplex furmintja mellé pöttyintett egy nyári bort. Tovább

Délceg, Mád, új palackforma