Bolyki Pincészet

Egri borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 3300 Eger, Bolyki-völgy
Weboldal: www.bolykipinceszet.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 06 70 603 9474
Fajtaösszetétel: Hárslevelű, sauvignon blanc, királyleányka, menoir, kadarka, kékfrankos, blauburger, portugieser, zweigelt, merlot.
Bolyki Pincészet Jani a hegyen

Bor exkluzív rendezvényközponttal

„A birtok már a 15. században kőbányaként üzemelt. Itt vásároltam magamnak kétszer hét méter pincehelyet egymás mellett. Azt nem állítom, hogy az első pillanattól kezdve tudtam, hogy egyszer majd egy komplett rendezvényközpont fog kialakulni a pincészet körül, de egy idő után elkezdtem felvásárolni a szomszédos, zsebkendőnyi ingatlanokat, mert a környezet adottságai és a borkészítés közben a fejemben egyre inkább összeálló program megvalósításához szükség lett azokra a területekre. Ez a folyamat 15 éve tart, még az idén is vásároltam. A borászat 4,2 hektár területen helyezkedik el, négy szinten, négy udvarral és 700 négyzetméter pincével” – Bolyki János György nem akármilyen élettel töltötte meg a több mint ötszáz éves kőbánya 30 méter magas sziklafalai által óvott völgyet. A látvány, amit az ember és a természet harmonikus együttműködése hozott létre egyszerűen megnyitja az ide érkező borélményekre vágyó vendégek szívét, akik megnyugodhatnak, mert ez a kapcsolat a palackokban is folytatódik. A pincészetnek azonban nem csak mesebeli környezete, de saját meséje is van, mely palackjain olvasható. Mint üvegekre írt képregény: elöl a rajz, hátul a szöveg.

(ez a mesebeli neve) még akkor sem gondolt borkészítésre, amikor 1998-ban, friss bőrdíszműves diplomával a zsebében szőlőtermesztésre adta a fejét. Pofon egyszerű programját így fogalmazta meg: „van 11 hektár szőlőm, a termést minden évben eladom 150 Ft/kg áron, a szüret után négy hónap snowboard Franciaországban.” És hozzálátott… A család csipkebogyó bokros területéből teljesen egyedül csinált 40 000 tőből álló szőlőültetvényt. A 2002-es első szürettel egy időben átvette agrármérnöki diplomáját, és mivel a szőlőért abban az évben csak 90 forintot adtak végleg eldőlt: a snowboard helyére a borászat lép. Első bikavérét 2003-ban elkészítette, 2006-ban pedig benevezte a világ egyik legjelentősebb bormustrájára a Bordeaux-ba, ahol ezüstérmet kapott. Az Év Ifjú Borásza elismerés átvételekor 2010-ben borai további nyolc nemzetközi és hazai érmet kaptak. Az ültetvény zömében a Bükk-Mátra határán lévő 26 hektárjának terméséből 2018-ban 100 000 üveg bort palackoztak, melynek 35%-a exportra ment. A termőterület 2019-ben egy hektárral gyarapodott.

A Bolyki Pincészet adottságai kiváló feltételeket teremtenek zenei fesztiválok, családi, baráti és vállalati események megrendezésére. A Bolyki-völgy nagyon hamar felkerült az ország legszebb esküvői helyszíneinek listájára is. A legelső esküvő vőlegénye Ipacs Géza grafikus volt. Ö alkotta meg a minden konvenciótól megtisztított, első ránézésre meghökkentő boros, mese címkecsaládot.

Kapcsolódó hírek

Bolyki az Év gasztroborásza

2012.03.29. Az egri borász kapta a díjat, melyet első alkalommal adtak át. Tovább

Bolyki az Év gasztroborásza