Bezerics Borház

Zalai borvidék

Hazai aranyérem
Cím: 8360 Keszthely-Kertváros, Tomaji sor 40.
Weboldal: www.bezerics.com
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: +36 83 510 518, +36 70 94 750 62
Fajtaösszetétel: Cserszegi fűszeres, chardonnay, sauvignon blanc, kéknyelű, furmint, cabernet sauvignon, syrah.
Bezerics Borház Bezerics Csaba

Bezerics Csabáék Cserszegtomaj és Pogányvár dűlőiben több mint 30 hektáron termesztenek szőlőt. Fehérboráról ismert a vidék, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne jóféle vörössel is előrukkolni. Palackjaik között minden borkedvelő megtalálhatja a maga kedvencét, legyen szó könnyű fehérborról, rozéról, kései szüretelésű különlegességről vagy éppen testes vörösborról. „Tanárom volt Bakonyi Karcsi bácsi, sokat tanultam tőle, ő mondogatta: az a meghatározó, hogy jól érzi magát a szőlő vagy sem. Meg kell találnunk a terroirnak, vagyis az adott klímának, talajnak, tehát a szőlőt körülvevő környezetnek megfelelő fajtát” – magyarázza a gazda, hogy miért is léptek el a hagyományosan fehérboros vidéken a kékszőlők felé.

Bezerics Csaba is vallja, hogy a balatoni borosgazdák nem öröklik a szőlőbirtokot, hanem előlegbe kapják az utódaiktól. Épp ezért egyre többet tesz a biodinamikus gazdálkodásért. Borai többsége érett vagy túlérett szőlőre épít, s noha a technológia megengedné, nem csábul el a könnyedebb irányba. Cserszegije, sauvignon blanc-ja is inkább a testesség, vajasság tengelyen mozog, így nem meglepő, hogy furmintja is a játékosság helyett a komoly kiállásra szavaz.Az űrlap tetejeAz űrlap alja

Bezerics Csaba egyértelműen küldetéses borász és igaz zalai. Ezért is került e könyvben a Zalai borvidékhez. Mellényén Zala vármegye legrégebbi címerével a hazai táj, valamint a szőlőnövény iránti rajongással és európai nyitottsággal ült közénk beszélgetni nemrég egy borkóstolón. Az est „szabályosan” egy cserszegivel kezdődött volna, de beelőzte egy kékfrankos alapú rozé, ami némi meglepetésemre egy pici (kettő grammnyi) visszamaradt cukrot tartalmazott. „Miért ilyen?” „Mert így szeretem. Naponta ezt iszom” – hangzott a válasz a bacchus-i alkatú, de naponta úszni járó borásztól.

Össze is vetettük az ivóbort a cserszegivel, ami teljes beérés mellett készült, hogy kapjon savat is, testet is. Komoly virágcsokor komoly szándékú férfi kezéből. A furmintról örömmel hallgattam vendégünk érvelését arról, hogy ez a legteljesebb magyar fajta. Ez a tétel egyszerre volt zamatos, fűszeres és krémes. A furmint valaha a legelterjedtebb szőlőfajta volt, aztán „visszaszorult” Hegyaljára, holott mindenütt jól érzi magát.

Nem untatom az olvasót a hosszú tételsor minden darabjával, mert nem is ez a lényeg. Hanem a magabiztos szaktudás. Az, hogy Bezerics Csaba minden egyes bora élmény. Hogy minden a helyén van. A cserszegijébőből például külön tanulmánykötet születhetne, mivel annyiféleképpen szólaltatja meg.

„A cserszegi nem hétköznapi fajta” – vonja le a következtetést Bezerics Csaba.

Aki nem hétköznapi borász.