Borbíró és borbíra

Borbíró és borbíra

A borbíró a népi közigazgatás egyik tekintélyes alakja volt, választott képviselőként a bor (továbbá pálinka és sör) kimérését, kocsmáltatását ellenőrizte. Nevezték borlátónak, bormesternek, bortisztnek és borvetőnek is. A borbíró feladata volt a földesúr vagy a...
Bor és bor újra töltve

Bor és bor újra töltve

Günzer Tamás és a kiskőrösi Szentpéteri Attila tavaly ősszel tartott sikeres sétálókóstolót Budapesten, az NH City szálloda konferenciatermében. A két borász azóta is szorosan együttműködik, rendszeresen kóstolják egymás borát, és konzultálnak termesztési, valamint...
A kékfrankos jelenség

A kékfrankos jelenség

Évtizedeken keresztül azt tanultuk és terjesztettük, hogy hazánkban a legnagyobb szőlőterülete az olaszrizlingnek van, második a kékfrankos. Ma már a kékfrankosnak van a legnagyobb termőterülete (7218 ha), a divatos (Irsai Olivér, cserszegi fűszeres) és a kunsági...
Márkateremtés Bolyki-módra

Márkateremtés Bolyki-módra

Bolyki Jani nem megy át a szomszédba erőt gyűjteni legenda-teremtéshez. Ilyeneket mond: „Minden 1974-ben kezdődött, az irtáson. Két verzió tűnik kézenfekvőnek: az egyik, hogy ufók hozták a földre, vagy a színtelenebb megoldás, hogy két ember szerelméből fogant a...
Eszterbauer Pincészet

Eszterbauer Pincészet

Birtok és bor. Az Eszterbauer família a Mária Terézia-korabeli betelepített németség első hullámainak egyikével érkezett Szekszárdra. Sorsuk összefonódott a Kárpát-medencei történésekkel, a szelíd és vad változásokkal, tulajdonszerzéssel, tulajdonvesztéssel, újabb...