Magunkról

Magunkról Dlusztus Imre

A honlapot azért hoztuk létre, hogy a legszínvonalasabb bortermelők bemutatásán keresztül átfogó képet adhassunk a magyar borászat iránt érdeklődő olvasóknak és borfogyasztóknak. Azért ELITBOR a honlap neve, mert a legjobbakról írok. De kik a legjobbak?

Az Év Bortermelői és az Év Pincészetének borászai mindenképp. Egy esszé erejéig érvelek amellett, hogy a hazai borászati szakma (készítők, kereskedők, ítészek és fogyasztók) számára tervezetten sem alakulhatott volna jobban a spontán módon megszületett Év Borásza díj, majd nyomában a másik.

A díjazottak tehát mindenképp az ELITBOR szereplői. De hogyan tovább?

Tizennyolc, borászattal foglalkozó könyv, több mint kétszáz ilyen témájú cikk szerzőjeként, két magazin, több alkalmi kiadvány, valamint hét borral foglalkozó könyv szerkesztőjeként arra a következtetésre jutottam, hogy az egyetlen ? de még mindig vitatható ? alapot a borversenyek eredményei adhatják. Megnéztük a legutóbbi három év (2009-11) négy nagy nemzetközi borversenyének, valamint a hazai Vinagora és az Országos Borverseny eredménylistáit. Kiválasztottuk azokat a borászokat, akik a négy nagy külhoni versenyen (Bordeaux, Verona, Brüsszel, Párizs) érmet, itthon pedig aranyérmet értek el.

Valamivel több mint száz ilyen borászatot találtunk, ez tehát az elit. Borszakíró kollégáim műveire, valamint a saját tapasztalataimra építve kiválasztottam még további néhány borászt, akiknek mindenképp kiemelkedő a tevékenysége. Ilyen például a szomolyai Kaló Imre vagy a csopaki Tamás Jenő, akik nem neveznek borversenyre, de biodinamikus borászatuk jelentős hatást gyakorol a környezetükre; vagy ilyen a hajdújárási Maurer Oszkár, aki a Szerémi és a Szabadka-Palicsi borvidéken a kevés magyar egyikekeként nagyon szépen bánik hungarikum fajtákkal.

A TOP borászatok bemutatásakor külön ikonnal jelzzük, hogy nemzetközi díj, magyar arany vagy az én ítéletem hozta be az elitbe az adott borászt. A grafikus jelre kattintva kiderül, mi volt a minősítés alapja. A saját magam által felállított szabály szerint az általam beemelt borászok aránya az összeshez képest nem haladhatja meg az egytizedet.

Objektív-e borversenyek eredményeire építeni egy listát? Mindenképp az, ha rögzítjük ? mint ahogy most tettem ? a listaállítás szabályait. A szubjektivitás pedig vállalt, természetes eleme olyan minősítésnek, amelyben szerepet kap az érzékszervi megfigyelés. Magam mint borversenyeken pallérozódó minősítő jól tudom, hogy az ítéletalkotás 60-70 százaléka lehet objektív, a többi az ítész tapasztalatára, emlékezetére, elkötelezettségére, pillanatnyi formájára van bízva ? és még az is sokat számít, hogy milyenek voltak a borverseny körülményei (időjárás, zaj, a borok hőfoka stb.). Ezeket a problémákat, szempontokat hivatott kezelni az, hogy komoly versenyeken egy-egy borral kapcsolatban minimum öt minősítés átlagát veszik figyelembe.

Én nem akarok elbújni a borminősítők mögé. Személyes hangú írásaimban inkább építek a mások által létre hozott listára, hogy minél többet mondhassak el az olvasónak.

Az érdekesség kedvéért felsorolom a fenti paraméterek alapján a honlap 2011. szeptemberi indulásakor legtöbb pontot (minden érem egyet ért) szerzett borászok (borászatok) TOP 15-ös listáját:

Bock 19, Bodri 12, Tokaj Kereskedőház 11, Csányi Pincészet 10, Royal Tokaji, Vincze Béla, Virághegyi, Günzer Tamás, Demeter Csaba 8-8 , Konyári (az Ikonnal együtt), Fritz, Gálné Dignisz Éva, Mészáros, Takler és Koch (a Koch Vin és a Vin Art együtt) 7 pont.

A honlapon részletesen bemutatott borászatok mellett két további menü alatt hívjuk még fel a figyelmet kiemelkedő borászatokra: a gyakori szőlőfajtáknál a velük kiemelkedően jól bánó borászokat említve, illetve a borvidékek és bortermő helyek lajstromozásakor a helyben érdekelt, színvonalas borászokat felsorolva.

A honlap tartalmáért én vagyok a felelős, mivel én írom és szerkesztem. A munkámat a feleségem, Imre és András fiam, Ági és Kata lányom, valamint Fehér Anna segíti.

Szót kell ejteni a hogyan tovább kérdéséről. A célom az, hogy létrehozzuk Magyarország első online borászati napilapját. A napi frissítést úgy valósítjuk meg, hogy bemutatjuk az itt szereplő borászatok aktuálisan piacra került borait, illetve beszámolunk a honlapon szereplő borászatok eseményeiről (nyitott pince, borest, akció, borfesztiváli részvétel, fejlesztés, személyzeti hír).

Dlusztus Imre

borászati szakíró