Hír | 2011.12.20.

Verjus 2011

Verjus 2011 Verjus
2011.12.20. Lepalackozta a Gere pincészet a 2011-es Verjus-t.

De ne kezdjük el ráncolni a homlokunkat, hol is található ez a tétel? Talán a Kopár és az Attila között? Vagy ez az új fehér cuvée?

A Verjus (ejtsd: verzsü) nem bor. A Verjus valójában a zöld szőlő leve, ami a középkorban a legelterjedtebb savanyítószernek számított. Eredetileg nemcsak szőlőből, hanem sóskából, vagy éretlen szilvából is készült. Az akkori szakácskönyvek hemzsegnek tőle, alig akadt étel, amelynek elkészítéséhez ne használták volna. A középkorban Franciaországban személyenként évente hét liternyi fogyasztást számoltak belőle. Jean Louis Flandrin, neves francia történész tanulmánya szerint az egyik legrégibb és legjelentősebb 14. századi francia szakácskönyvben a receptek 42%-ában szerepelt mint hozzávaló, ez az arány azonban az évszázadok során folyamatosan csökkent. A 17. századi könyvekben már mindössze a receptek 13%-a említi. Ekkorra vezető pozíciójából ugyanis kiütötte az addig kevésbé elterjedt citrom.

Ezt a tradíciót szeretnék újraéleszteni Geréék, ezért a fürtválogatáskor leszedett, még zöld szőlő levét kipréselték és palackba zárták.

Íze különleges, gyümölcsös, citrusos aromájú, használatát citrom vagy ecet helyett ajánlják. Kiválóan alkalmazható izgalmas mártásokhoz, salátaöntetek készítéséhez vagy akár frissítő üdítőitalként szódával hígítva.

Mivel szőlőből van, biztosan egészséges.

Egészségünkre!

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás