Hír | 2011.11.30.

Újborok, óborok, pezsgők és prések.

Újborok, óborok, pezsgők és prések. 18 borász a pincében
2011.11.30. Garamvári Vencellel beszélgettünk az év végi munkákról.

Amikor keressük Garamvári Vencelt, épp a friss Márton napi borokat, az irsai olivért és a pinot noir-syrah rozét palackozzák. A Vajdahunyad várban megrendezett Újbor és sajt fesztivál után a következő megmérettetés a Miklós napi rozéverseny lesz Kunszentmiklóson december 6-án.

?Pezsgőt termelünk, aminek csúcshónapja a december. Ez az időszak mindig nagyon zsúfolt a számunkra. Mi a hagyományos, nem pedig a tankpezsgős eljárást folytatjuk, így most degorzsáljuk a 2007-es és a 2008-as tételeket. A szőlőben a téli csapadék fogadásán dolgozunk, talajlazítási munkák zajlanak. 20 hektáron a szerves trágyázást befejeztük november elején, míg másik 10 hektáron a támrendszer felújítása van terítéken és lassan kezdetét veszi a metszés is. Terveink között szerepel még a honlapunk ezévi megújítása, ami már tíz éves múltra tekint vissza, igyekszünk ezt korszerűbbé és a felhasználók számára interaktívabbá tenni? ? összegez az egyik legtapasztaltabb magyar borász

Nemrég palackozták a balatonlellei syrah-t 2009-ből, illetve a Lellysium borukat, egy cabernet sauvignon-merlot-syrah házasítást, ami csak kiemelkedő évjáratokban készül. Ilyen volt 2009. Eddig rendkívül sikeres ez a bor, akár a karácsonyi ünnepek méltó kísérője is lehet. Néhány nap múlva lepalackozzák a 2009-es Sínai-hegyi Cabernet Sauvignont, mely egy nagyon testes, komoly vörösbor, amelyet a kisfahordós érlelés még különlegesebbé tett.

?Két éve kezdődött és most fejeződött be egy jelentős beruházásunk. Jelenleg az MVH-nál van ennek a projektnek a kiértékelése, az üzembe helyezési eljárás megtörtént. A beruházás keretein belül fahordós pincebővítés és új feldolgozó létrehozása volt a cél. Az új feldolgozóba új prést, vibrációs fogadógaratot, hűthető feldolgozósort és duplaköpenyű tartályokat szereltünk be. Ez a technológia a pezsgőkészítés alapborainál a legfontosabb.  A préselés folyamata pedig 80%-ban egy bar alatti nyomáson történik. Ezzel a rendszerrel lehetőség van a szín- és a préslé preciz elkülönítésére.  A prés köpenyében -12  fokos minusolt cirkuláltatunk, így biztosítjuk a szőlő hűtését a présben. A présben a macerálás is lehetséges, az átlagos áztatási idő 6-12 óráig terjed az illat, aroma, és zamat anyagok jobb kinyerése érdekében.  A beruházás részeként még megépült egy új energiaközpont, ahol a szőlővenyige feldolgozása és elégetése történik. Ez lehetővé teszi az üzem fűtésenergia felhasználásának jelentős csökkentését. Ez a projekt kiértékelés alatt áll és várjuk az Európai Uniós támogatás átutalását? ? számol be a komoly fejlesztésről Garamvári Vencel.

Megtudjuk, közeli terveik között szerepel további 5-6 hektár eltelepítése. Ebből 4-5 hektárra fehér fajtát szánnak, 2 hektár irsait, ugyanennyi pinot blanc-t. ?A maradékon még gondolkodunk, de a befutó a cserszegi fűszeres és a hárslevelű fajta lehet. Magam, bevallom, inkább a hárslevelű felé húzok.?

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás