Hír | 2017.07.05.

Új borászat: Csáter Apó Pincéje

Új borászat: Csáter Apó Pincéje Jó szerző, jó borok
2017.06.05. Sorozatunkban, amelyben kevésbé ismert borászatokra fókuszálunk.

Dlusztus Imre írása

„Csáter apó - hivatalos nevén Hegyi József - a dédapám volt. Kiváló bogácsi borász, aki azt vallotta: nem a bor a lényeg, hanem a borozgatás. A bor nála csupán eszköz volt egy különleges lelkiállapot megteremtéséhez. Egészen pontosan, a bor nem csupán mámort adott neki, hanem feledkezést és főleg lelki békét. Ehhez a különleges nirvána állapothoz természetesen minőségi bor dukált. Ezért dédapám földi életében mindig azt hangoztatta: a bornak olyannak kell lennie, mint az asszonyhűségnek és a férfiúi jellemességnek. Vagyis szilárdnak és rendíthetetlennek” – írja a kiváló tollú újságíró, Hajdú Imre, aki egyben a bogácsi boros gazdák vezéralakja, lévén a borrend elnöke. És persze sok kötetes író is, amikor átrándul a tárcák világába vagy helytörténeti értékű kincseket kutat fel.

A pince 40 személy befogadóképességű, s a bükkaljai borok gazdag választékát kínálja, így fehérborból rizlingszilvánit és chardonnay-t, vörös- és rozéborból medinát, zweigeltet, pinot noirt és cabernet sauvignont. A borokhoz borkorcsolyaként sajtokat, Csáter tálat, zsíros kenyeret szolgálnak fel, akár lilahagymával és tepertőhalommal is, sőt csoportoknak megrendelésre főtt ételeket, pincepörköltet, gulyást is elkészítenek.

A finom ételek és italok mellé ismeretterjesztő beszélgetés is jár, így a környék nevezetességeivel, legendáival is megismerkedhet az idelátogató. Különleges adománya a háznak, hogy az ifjabb gazda (Hajdú Roland) kiváló borai mellett a tollforgató idősebb gazda ízes mondandóját is lehet élvezni.

A vendégek idegenvezetést is kérhetnek, a vidék természetes szépségei, nevezetességei mindenkit rabul ejtenek. Csend van, jó levegő, nyugalom, barátságos, kedves, szíves vendéglátás. Hajdúék nagyon fontos szerepet töltenek be a rejtőzködő borvidék és különösen Bogács életében. Kulturális missziójukat kiváló boraik hitelesítik.

És most jöjjön itt egy újabb bekezdés: aki Noszvaj felől közelíti meg Bogácsot, azaz az Egri borvidékről lép át a Bükki borvidékre, azt élheti át, hogy e kettő erősen összefügg. Ezt az élményt, meggyőződést erősíti meg egy korty jó bor Csáter apónál.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás