Hír | 2021.11.12.

Tragikusan kevés szőlőből szép, nagy borok lehetnek

Tragikusan kevés szőlőből szép, nagy borok lehetnek Koczor Kálmán

2021.11.12. Olaszrizlinget, rozét és száraz ottonel muskotályt kóstolhatnak a balatonfüredi Koczor pincészet Bocsár dűlői vendégházában a november 13-i Márton napi libalakoma szerencsés résztvevői, akik még időben gondoskodtak a fejedelmi menüsor elfogyasztásához szükséges belépőkről.

Természetesen az előétel libamáj fonottkalácson, házi Sacher-golyóval, s mellé a pincészet (egyik) büszkeségét, a késői szüretelésű olaszrizlingből készített Cuvée Aenigmát szolgálják fel. Következhet a libalakomák elmaradhatatlan, bőséggel zöldségelt nyaklevese, könnyed semillonnal; majd a libacomb sütőtökös gerslivel, a 2020-as évjáratból megmaradt rozéval és/vagy olaszrizlinggel; majd a desszert: brownie, vörösbörös szilvaraguval, amit félédes muskotállyal öblíthetnek le az addigra már valószínűleg nem éhes vendégek, mielőtt az újborok korlátlan visszakóstolásába kezdenének.

Hogy milyen volt az idei termés, amihez a Márton napi henyélés és lakoma dukál, azt Koczor Kálmán tulajdonos elemezte röviden az elitbor.hu-nak: „Sajnos az év eleji tragikusan kevés csapadék miatt a leszüretelt mennyiség csupán mintegy negyven százaléka(!) lett egy átlagos év termésének. A fürtszám és a telítettség rendben volt, csak ez kicsi, nagyon alacsony létartalmú bogyókból állt össze. Valamit enyhít a bajon, hogy a savak igen szépek és ezzel együtt a cukorfokok is kivételesek, nem mondanám mindennapinak a 21,5 mustfokos ottonel muskotályt (általában 17-18°) vagy a 23,6-es merlot-t...”

Bár Koczor úr szerint a Balaton északi régiójában (is) kialakult helyzetben ma helye lenne a szakmai szervezetek fellépésének, a füredi birtok tulajdonos-szőlésze nem panaszkodik: termésük jó részét jól bejáratott vendégházuk éttermében tisztes áron értékesítik, az exportpiacaik is stabilak, ha ott áremelést nem is nagyon tudnak elérni, belpiacra, a hazai nagyáruházaknak pedig eddig sem szállítottak. Mindenesetre a Koczor borok kedvelői megnyugodhatnak: jó darabig még számíthatnak kedvenc italaikra - ahogyan az ezt megelőző 480 évben is. (M. I.)

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás