Hír | 2011.12.03.

Tengelici kolbásztöltő- és forraltbor fesztivál

Tengelici kolbásztöltő- és forraltbor fesztivál Kolbásztöltés - valahol a Kárpát-medencében
2011.12.03.Hagyományos ízek Tolnából

Több mint kétezer kilogramm kolbászt töltenek meg ma a tengelici kolbásztöltő- és forraltborfesztiválon, amelyet hatodik alkalommal rendeznek meg a hagyományos ízek jegyében a Tolna megyei településen.

A fesztiválra 41 településről 1500-2000 embert várnak, elsősorban Tolna megyéből, de érkeznek Németországból, Ausztriából, és lesznek felvidéki, székelyföldi vendégek is. A kolbásztöltő-versenyen 50 csapat öt-öt kilogramm, helyből származó sertéshúsból készíthet kolbászt, amelyet a zsűri a hozzá kínált forralt borral együtt bírál el. Emellett sokan saját fogyasztásra pulyka-, szarvas- és vaddisznóhúsból is töltenek kolbászt.

A disznótoros ételt hagyományos eszközökkel kell keverni és tölteni. Bár az eddigi fesztiválokon több, egyedi ízesítésű, banános, citromos vagy szürke harcsából töltött kolbász is készült, a fesztiválon a tradicionális ízek vannak túlsúlyban. A tengelici kolbászt az különbözteti meg a békéscsabaitól, hogy nem tartalmaz köménymagot, csak só, paprika és fokhagyma kerül a húshoz.

2010-ben, az ötödik kolbásztöltő fesztiválon készült a magyar rekordnak számító leghosszabb, 205 méteres kolbász; Gáncs István polgármester szerint idén nem készülnek rekordkísérlettel.

Aztán majd meglátjuk.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás