Hír | 2013.01.15.

Szekszárdi félmaraton ? egészen sok tanulság (2. rész)

Szekszárdi félmaraton ? egészen sok tanulság (2. rész) A gazda
2013.01.15. A szombat esti, 21 tételből álló borkóstoló egy karcsú kötetre való ismeretet, témát, következtetést és fölvetést hozott magával. A Fekete Borpincében a nyolc órás műszakot végig hanggal és mondandóval bíró Horváth Tibor révén komoly programot abszolvált a végül emléklappal is gazdagodó, harmincfős publikum.

A bivalyerős sillert kadarkák és zweigeltek követték. A ?07-es évjáratú klasszikus darab: színében meggypiros, illatában fűszeres, szájban tüzes volt. Kellemes szerkezetű meggyes-gyümölcsös ágyon fűszerpaprika zamatok jelentek meg, amire a csúcson szamócák és eprek telepedtek. Könnyed sziporka hozzáértőknek.

A ?03-as évjáratú már barnás szín tónusával is jelezte az időt. Illatban és szájban is finom sherry, illetve érett alkohol mutatkozott. Finom szerkezet, elegáns tűz, finomságok.

A ?09-es hordóválogatott zweigelt valószínűleg meggyőzné a fajta kiválóságáról a bizonytalankodókat. Amit itt tapasztaltunk, az maga volt az elegancia. A harmadtöltésű barrique-ban egy évet töltött anyag szépen összesimult. A finoman érett savak kedves kis meggyeket és cseresznyéket görgettek szájban faltól falig. A ?06-os zweigelt ehhez az alapélményhez egy meglepő elemet biggyesztett: az érett tannint. Ez a fanyarság nagyon jól kiegészítette a fajta könnyed gyümölcsösségét.

Már épp belesüppedtünk volna a borok nyugodt tempójába, amikor a gazda emelkedett szólásra. Az évjáratok átfogó jellemzésével elmondottakat az Elitbor művelt olvasóival most nem osztanám meg teljességgel, bizonyos gondolatokra viszont ki kell térnünk. ?Van itt lent egy forrás, ez három hete elapadt. Ilyenre ötven éve nem volt példa? ? mutatott rá 2012 rendkívüli aszályának következményére, ami kihat a szőlő vízháztartására, az érésre, a szüret időpontjára, az alapanyagra, végül is a borra.

Az évjárati jellemzőket ismerhetjük: ?11-ben bőséges nedvesség, kiváló termés, ?10-ben a mindent szétrohasztó eső volt a jellemző. Ezelőtt három jó év volt, ?09 szépeket, ?08 kicsit könnyedebbeket, ?07 kiválóakat hozott. 2006 hideg tavasza és forró nyara sok érdekességet tartogatott a borászok számára. Épp virágzott a szőlő, amikor lecsapott a korai fagy. ?A beporzásért felelős rovarok elmaradtak, mindenki eltemette ezt az évet. Jött a meleg nyár, amiből nagy termés született a beporzásos gondok miatt létrejött komoly terméskorlátozással. A szőlő végül is leszabályozta magát? ? értékelt Fekete Mihály.

Visszakanyarodtunk a kadarkához. Az egyik évben 7,3 volt a sava, ami egészen magasnak mondható. Léteznek mindenféle savcsökkentő vegyületek, de ezeknek nem híve a ház feje. ?Kitettük hidegre, 6,1-es lett a sav, a bor meg elegáns. A régiek módszereit alkalmazzuk, a természetes dolgokat. Ott van példaként szegény Michael Jackson, aki néger kisfiúból lett fehér nő.?

És Szekszárd? ?Utolérte a borainkat a divat. A szekszárdi gyümölcsös, könnyed, tüzes és fűszeres. Ez a világízlés. Persze vannak figyelmeztető jelek, a sörgyárak citromot meg egyéb gyümölcsöket raknak a sörbe, mert a fiatalok nem sört, hanem valamiféle cukros-gyümölcsös üdítőt akarnak inni. Ezzel együtt azt mondom, a bor maradjon bor, Szekszárd maradjon Szekszárd.?

Nagy a felelősségünk azzal, hogy mit adunk a gyermekeinknek. Magam gyakran mondom el kóstolókon, ahol egyesek édeset keresnek, hogy miért is járnak így az emberek. Születésünkkor egy kedves félédes itallal, az anyatejjel fogad édesanyánk. Később minden ételünk és italunk édeskés: a teát, a kakaót, a tejeskávét cukrozottan kapjuk, majd jönnek az édeskés rostos üdítők és az agyoncukrozott szénsavasak, de még a főzelékek, mártások nagy része is édeskések. Amikor először beleharapunk apánk sörének habjába, elrettenünk, de az első korty száraz bor is kijózanítóan hat. Ha tanulunk, ha tanítanak bennünket, rövidesen megtanuljuk, hogy mi a jó a keserűben és savasban.

Sokan egész életükben cukrozottan isszák kávéjukat és teájukat. Ők nehezen találnak rá a száraz borok természetes szépségére, illetve a természetes édes borok összetettségére, azaz elzárják magukat a világ teljességének megtapasztalásától.

Hasonló gondolatmenetet osztott meg velünk Fekete Mihály is.

(befejezése következik)

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás